Miovčić: Grujić je bio jedan autentičan čovjek

Srna
Miovčić: Grujić je bio jedan autentičan čovjek

PALE - Na Palama je održano poetsko-muzičko veče posvećeno Željku Grujiću, pjesniku, esejisti, književnom kritičaru i novinaru, za koga je rečeno da je bio autentična ličnost i da se svemu što je radio istinski posvećivao.

Pjesnik Zdravko Miovčić rekao je da je Grujić sve radio predano i kao pjesnik u teško vrijeme kada je bio novinar i urednik Novinske agencije Republike Srpske /Srna/ i onda kada se počeo ozbiljnije baviti publicistikom, eseistikom, kritikom.

"Željko je sve radio punim srcem i punom dušom, što je jedna od njegovih velikih odlika. Druga odlika kojom se razlikovao od svih nas je bila ta njegova istinska hrišćanska vjera, da čovjek treba da stvara po Božijem uzoru", istakao je Miovčić.

Profesor Duško Pevulja naglasio je da je Grujić bio autentična neuobičajena ličnost, te da mu je drago što je pokrenuta manifestacija "Dani Željka Grujića" kao vid njegovanja uspomene na njega i njegov rad, predstavljanjem njegovog stvaralaštva.

"Grujić je napisao nekolika knjiga, a večeras je promovisana njegova knjiga žVijek i po srpskog političkog mazohizmaž u kojoj se govori od začinjana jugoslovenske ideje do njenog kraha krajem 20. vijeka, pa do srpske potpune raspamećenosti koja je završila ratom", rekao je Pevulja i dodao da je pisana jezikom koji ima sve naučne karakteristike, a nije naučna.

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ranko Popović naglasio je da je ovo novoutemeljena književno-kulturna manifestacija "Dani Željka Grujića", koju je inicirala Narodna biblioteka Pale, čiji je Grujić bio zaposlenik.

Popović je podsjetio da se ova manifestacija dešava uoči godišnjice pjesnikovog upokojenja i nada se da će ova manifestacija biti dugog vijeka.

"Opseg Željkovog stvaralaštva je veoma širok i za vrijeme života je objavio šest knjiga", rekao je Popović i dodao da je planirano da posthumno izađe njegova književna ostavština koju predstavljaju tri knjige, i to spis autobigrafske proze, jedan vrlo neobičan roman, te knjiga političke publicističke sa veoma izraženim narativnim elementima koja je večeras promovisana - "Vijek i po srpskog političkog mazohizma".

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladan Bartula istakao je da mu je čast što ovaj fakultet učestvuje u organizaciji "Dana Željka Grujića", te dodao da će ovih dana biti predstavljeno sve ono o čemu je Željko govorio, pisao i što je radio u svom životu.

"Željko je bio jedna velika ličnost, književnik, intelektualac, pjesnik i njegovo djelo zavređuje veliku pažnju", rekao je Bartula.

Direktor Narodne biblioteke Pale Bojan Čvoro istakao je da su u saradnji sa Filozofskim fakultetom organizovali prvu manifestaciju "Dani Željka Grujića", te da se ideja rodila nedugo nakon njegove smrti.

Čvoro je naglasio da su ove godine izdali knjigu koja je večeras promovisana, a u naredne dvije godine planiraju da izdaju dva romana koja su ostala iza Grujića.

U večerašnjem programu učestvovale su i Grujićeve kćerke Ivana i Olivera i muzičar Isidora Davidović.

U Hramu Svetog arhangela Gavrila na Palama sutra od 10.30 časova biće služen parastos za Željka Grujića.

Na Filozofskom fakultetu će od 11.00 do 13.00 časova biti održan okrugli sto na kojem će učestvovati književni kritičar Branko Letić, pjesnik Đorđo Sladoje, književnik Đorđe Nešić, pjesnik Zdravko Miovčić, profesor Duško Pevulja, pisac Nenad Tadić, te profesori sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Miroslav Jokić, Vladan Bartula, Mirjana Lukić, Radica Sudarušić i gostujući profesor Ranko Popović.

Željko Grujić rođen je 1961. u Sarajevu, a preminuo je lani u 61. godini na Palama. Od početka rata radio je kao novinar u Srni, a od 1994. do 1997. bio je glavni i odgovorni urednik Agencije.

Početkom 2000. godine povlači se iz novinarstva, a od 2004. nastavlja profesionalni rad u Narodnoj biblioteci na Palama u kojoj je pokrenuo Zavičajno odjeljenje, jedno od najboljih u Republici Srpskoj.

Grujić je bio član Udruženja književnika Republike Srpske. Objavio je zbirke poezije "Soneti saučešća", "Ruže Jerihona", "Stid i mjesečina", te knjigu publicističkih tekstova "Krstonoše i sizifovci". Njegova posljednja knjiga "Ubi me nejaka riječ" objavljena je u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Na Sarajevskim danima poezije 2001. godine dobio je nagradu "Pjesnik - svjedok vremena" za zbirku poezije "Ruže Jerihona", koja je proglašena i najboljom knjigom pjesama u Republici Srpskoj koja je objavljena u 2000. godini.

Na "Vidovdanskim pjesničkim susretima" na Sokocu 2018. godine dobio je "Vidovdansku povelju" za zbirku pjesama "Stid i mjesečina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana