Ministarstvo prosvjete i kulture RS raspisalo javni poziv: Sticanjem statusa do nacionalne penzije

GS
Ministarstvo prosvjete i kulture RS raspisalo javni poziv: Sticanjem statusa do nacionalne penzije

BANjALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je javni poziv za sticanje statusa samostalnog umjetnika i stručnjaka u kulturi.

Ovom pozivu prethodilo je donošenje Zakona o samostalnim umjetnicima i stručnjacima u kulturi i Pravilnika o postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova i reviziji statusa samostalnog umjetnika i stručnjaka u kulturi.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da je sticanje pomenutog statusa snažna platforma za one koji su svojim radom i doprinosom zaslužili da ostvare pravo na nacionalnu penziju.

- Na ovaj način Srpska će omogućiti svim umjetnicima i stručnjacima u kulturi, koji samostalno obavljaju djelatnost i nisu zaposleni u nekoj od ustanova i nisu u radnom odnosu, da postanu pravni subjekti kao samostalni. Kao rezultat njihovog rada na godišnjem nivou resorno ministarstvo će im refundirati sredstva za doprinose na osnovu čega mogu da stiču radni staž, a kasnije i uslove za penziju - rekla je Trivićeva. Dodala je da su za to u budžetu Srpske obezbijeđena sredstva i podsjetila da je Narodna skupština usvojila zakon koji reguliše samostalne umjetnike i stručnjake u kulturi, te da je potom usvojen i pravilnik o uslovima i reviziji njihovog statusa čime su se prvi put stekli uslovi za raspisivanje javnog poziva.

- Resorno ministarstvo dvije godine upisuje u registar umjetnike i stručnjake u kulturi Srpske i trenutno ih je oko 300 i to je jedan od uslova prijavljivanja na javni poziv kako bi se utvrdilo da li ispunjavaju uslove da dobiju pomenuti status - kazala je ona.

Govoreći o uslovima javnog poziva navela je da, osim opštih uslova samostalni umjetnik i stručnjak u kulturi treba da ima i rezultate u profesionalnom bavljenju umjetničkim stvaralaštvom u posljednjih sedam godina, odnosno stručnom djelatnošću u posljednjih deset godina u oblasti kulture na teritoriji Srpske. Takođe treba da ima ostvarena priznanja i nagrade na domaćem i međunarodnom nivou u oblasti kojom se bavi, da ima javno objavljena umjetnička ili stručna djela te da ima pozitivno mišljenje reprezentativnog strukovnog udruženja.

Detaljni uslovi Javnog poziva za sticanje statusa samostalnog umjetnika i stručnjaka u kulturi Republike Srpske dostupni su na internet stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a poziv je objavljen i u Dnevnom listu „Nezavisne novine“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana