Ministarstvo prosvjete i kulture RS i "Glas" nastavljaju saradnju: Čuvanje snage pisane riječi

Branislav Predojević
Ministarstvo prosvjete i kulture RS i "Glas" nastavljaju saradnju: Čuvanje snage pisane riječi

BANjALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske snažno će podržati "Glas Srpske" u pripremama za gostovanje izdavača Republike Srpske na beogradskom sajmu knjiga od 21. oktobra i za 29. "Glasov" Sajam knjige u septembru sljedeće godine.

Ovogodišnji "Glasov" Sajam knjige imao je odlične rezultate u vidu funkcionalnije organizacije, pojačanog učešća izdavača iz Republike Srbije i planskim poklonom knjiga svih izdavača učesnika za bibliotekarski fond Republike Srpske, ostvaren kroz efikasnu saradnju "Glasa", Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te Ministarstva kulture Srbije, što nikako nije zanemarljivo u vremenu kada knjige vode tešku borbu sa uticajem naprednih digitalnih tehnologija. 

Ministarka prosvjete i kulture Republike  Srpske Željka Stojičić je istakla zadovoljstvo zbog ostvarenih rezultata saradnje "Glasa" i resora na čijem je čelu na organizaciji Sajma knjige u Banjaluci.

- Svjesni smo značaja i tradicije "Glasovog" Sajma knjige za kulturnu scenu Republike Srpske i ministarstvo će, u skladu sa svojim mogućnostima, uvijek biti uz ovu manifestaciju kako bi u sljedećim godinama dobila novi zamah u promovisanju književne riječi. Ovogodišnji sajam ostvario je upečatljive rezultate, što je bilo vidljivo kako na samoj manifestaciji kroz povećan broj izdavača, književnih gostiju i posjetilaca, tako i kroz snažan medijski odjek ovogodišnjeg Sajma knjige - rekla je Stojičićeva. Ministarka je naglasila da će Ministarstvo prosvjete i kulture dati podršku svim domaćim izdavačima i najaviti nove projekte sa Ministarstvom kulture Srbije.

- Delegacija ministarstva posjetiće 23. oktobra izdavački štand Republike Srpske, koji će ove godine u najjačem izdanju biti prisutan na beogradskom sajmu knjiga, a tom prilikom biće prisutna ministarka kulture i potpredsjednica vlade Srbije gospođa Maja Gojković. Tom prilikom zajedno sa predstavništvom naše Vlade u Srbiji, potpisaćemo novi memorandum o saradnji nakon isticanja starog, kako bi stvorili kvalitetnu institucionalnu podlogu i dodatno ojačali sve vidove saradnje na polju kulture i prosvjete Republike Srpske i Srbije - kazala je Stojičićeva.

Treba pomenuti da će "Glas Srpske" na štandu izdavača iz Republike Srpske na beogradskom sajmu knjiga 27. oktobra od 11 časova predstaviti knjigu "Tako je pisao Limun", posvećenu Limunu Papiću, doajenu sportskog novinarstva i "Glasa Srpske" te promovisati brojna druga njegova izdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana