Mimo anacionalnog trenda i samoporicanja: „Račanska povelja“ Draganu Hamoviću

Agencije
Mimo anacionalnog trenda i samoporicanja: „Račanska povelja“ Draganu Hamoviću

Ovogodišnji dobitnik „Račanske povelje“ koju fondacija „Račanska baština“ dodjeljuje od 1995. godine je pesnik i pisac Dragan Hamović, a žiri ga je nagradio za stvaralačku službu patriotskom zavjetu. Nagrada se dodeljuje za doprinose izučavanju srpske književnosti, a uručuje u porti manastira Rača, u okviru Duhovne manifestacije „Dani Rače ukraj Drine”.

Tročlani žiri za dodelu „Račanske povelje“ činili su Milosav Tešić, Branislav Matić i Mileta Aćimović Ivkov, a oni su jednoglasno doneli odluku da se nagrada dodjeli Hamoviću, pesniku, proznom piscu, esejisti, istoričaru književnosti i književnom kritičaru, saopštila je Ustanova kulture Bajina Bašta.

Neki od dosadašnjih laureata su Ivan V. Lalić, Milorad Pavić, Goran Petrović, Svetislav Božić, Vladeta Jerotić, Peter Handke, Emir Kusturica, Dragoslav Mihailović, Matija Bećković…

Kako se navodi u obrazloženju žirija, u raznovrsnom, tematski i sadržinski bogatom i razuđenom književnom stvaralaštvu Dragana Hamovića, prepoznaju se temeljne oznake i vrednosti. One su stabilno pohranjene u dalju nacionalnu mitsko-istorijsku i kulturnu prošlost, ali su, istovremeno, čvrsto vezane i za aktuelna zbivanja.

Rezultati takvog stvaralačkog usmjerenja su vidljivi, znani, potvrđeni i isticani, dok je njihova svijest o dugom trajanju i vrijednostima nacionalne kulture i književnosti kristalizovana u problemskom, afirmativnom i izrazito rodoljubivom razumevanju, opisivanju i sintezi. Mimo savremenih ideoloških preporuka, anacionalnog trenda defetizma i samoporicanja.

Pogled kroz koji je sagledavan lični i porodični krug, na jednoj, i dramatična, stradalna i herojska istorija, na drugoj strani, u njegovoj poeziji i prozi dali su obilje karakterističnih lirskih slika bogatih značenjem.

Uspostavljajući čvrsto tematsko jezgro i prepoznatljiv matični prostor u svojoj poeziji, Dragan Hamović je aktivirao razvijenu nit kulturnog pamćenja, od prapočela do danas. On je u kritičko-esejističkim knjigama i monografijama iščitavao i tumačio djela nekih od velikih i važnih stvaralaca prošlog i novog vijeka, gradeći sebe u vrsnog znalca i pouzdanog književnog tumača kome su zavjetna misao, kanonska vrijednost i tradicijski poredak putokaz i mjera.

Hamović je, navodi se dalje u obrazloženju, jedan od istaknutijih savremenih književnih znalaca i kulturnih delatnika, koji se nalazi u punom naponu stvaralačkog rada i zrenja. Njegove knjige nisu samo lična i kulturna hronika, kritički opis i naučna sinteza, one su i izraz visoke svesti o vrednosti i ugroženosti nacionalnog identiteta i nasleđa, kao i potrebe da se njima osnaži ideja kulturnog patriotizma, nacionalne samosvesti i vrednosti.

„Račanska povelja“ biće dodeljena u manastiru Rača u okviru 30. Duhovnih svečanosti „Dani Rače ukraj Drine“, koje se održavaju u Bajinoj Bašti od 3. Do 6. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana