Milosava Supić Vuković, direktorica Narodne biblioteke Trebinje, za "Glas": Zaštita Dučićevog legata prioritet

Ilijana Božić
Milosava Supić Vuković, direktorica Narodne biblioteke Trebinje, za "Glas": Zaštita Dučićevog legata prioritet

TREBINjE - Da ne bismo došli u situaciju da ostanemo bez neprocjenjivo vrijednih i rijetkih knjiga i neknjižne građe, a naš dosadašnji trud, kao i trud ranijih generacija, bude obezvrijeđen, krenuli smo sa procesom preventivne zaštite legata Jovana Dučića.

Kazala je to direktorica Narodne biblioteke Trebinje Milosava Supić Vuković u razgovoru za "Glas Srpske" naglašavajući da je to zapravo najznačajniji projekat koji sprovodi ova biblioteka.

- Poslije digitalizacije, koja je u toku, radimo preventivnu zaštitu građe iz legata, odnosno sterilizaciju, za šta smo angažovali stručnjake i iznajmili opremu iz biblioteke "Svetozar Marković" iz Beograda. Plan je da cjelokupan fond prođe tretman dezinfekcije, dezinsekcije i sterilizacije kako bi bio sačuvan od propadanja i kako predmeti ne bi "zarazili" jedni druge. Na taj način bila bi omogućena zaštita i kasnija promocija građe iz legata - rekla je Supić Vuković.

Istakla je da je i u Republici Srpskoj i u Srbiji prepoznat značaj legata, te da ovaj projekat realizuju zahvaljujući pomoći Ministarstva prosvjete i kulture RS i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

- Preko Konzularne kancelarije Srbije u Trebinju, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je obezbijedilo transport aparata iz Beograda u Trebinje i nazad. Ta procedura za nas je bila komplikovana i mnogo nam znači pomoć prijatelja iz Srbije - kazala je ona.

Podsjetila je da se u Narodnoj biblioteci u Trebinju nalazi biblioteka Jovana Dučića sa 5.500 knjiga, 800 serijskih publikacija i ličnom, pjesnikovom arhivom.

- Dučićeva biblioteka je bogata, puna znalački odabranih i rijetkih primjeraka svjetske literature iz raznih oblasti i na raznim jezicima i može da ide u korak i sa bogatijim bibliotekama i u inostranstvu. Pojedina izdanja su jedinstvena i predstavljaju raritete, čak i u evropskim okvirima. Zbog starosti, ratnih razaranja, hemijskih oštećenja, te nedostatka prostora ovom fondu treba posvetiti posebnu pažnju. Ranije smo krenuli sa digitalizacijom shvatajući značaj cjelokupnog fonda, koji je sada vidljiv u cijelom svijetu - dodala je ona.

Prema njenim riječima, jedini problem sa kojim se biblioteka susreće je nedostatak prostora.

- Neophodno je što hitnije obezbijediti prostor za legat Jovana Dučića, za smještaj knjiga, jer raspolažemo sa više od 70.000 knjiga, te za druge sadržaje. Prošle godine u posjetu nam je dolazio rođak Jovana Dučića koji živi u Americi i pokazao volju da finansijski pomogne, te da od svojih prijatelja prikupi dio novca za proširenje biblioteke, odnosno legata našeg velikog pjesnika i diplomate - istakla je ona.

Naglasila je da je prijedlog biblioteke da u dvorištu bude izgrađen objekat u kome bi bio prostor koji zadovoljava sve uslove za smještaj legata Jovana Dučića sa adekvatnim vitrinama i temperaturom, čitaonica za one koji žele da koriste knjige iz legata, te dovoljno velike sale za književne večeri, promocije i izložbe, kao i Dječije odjeljenje u kome bi za najmlađe sugrađane organizovali adekvatne sadržaje.

Dodala je da su sa ovim projektom upoznali gradonačelnika i nadležne službe grada Trebinja.

Supić Vuković je istakla da je prioritet biblioteke i prilagođavanje dvorišta starijim sugrađanima koji će, uz kafu i čaj, moći da čitaju dnevnu štampu koju će im obezbijediti biblioteka.

Govoreći o planovima, kazala je da za čitaoce pripremaju nove naslove te radionice za djecu.

- Ovih dana treba da nam stigne više od stotinu novih naslova. Nedavno smo povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga dobili četrdesetak novih koje su nam sa učiteljicom Slađanom Rupar kupili učenici 3-3 razreda OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u znak zahvalnosti što smo uvijek uz njih - navela je ona.

Dodala je da biblioteka nastavlja kurseve engleskog jezika po pristupačnoj cijeni te da već drugu godinu nastavljaju besplatne kurseve kineskog, a u planu su i kursevi ruskog jezika. Biblioteka priprema i izložbu legata Jovana Dučića u Čačku i Valjevu, a pozvani su i u Makedoniju.

Izdavaštvo

Milosava Supić Vuković je istakla da je biblioteka izdavačku djelatnost pokrenula prije nekoliko godina te da se već mogu pohvaliti zavidnom kolekcijom.

- Ono što je posebno dragocjeno, a na čemu biblioteka insistira, je promovisanje zavičajnih pisaca. U planu je već nekoliko naslova. Želja nam je da tu djelatnost podignemo na viši nivo i izdamo veći broj knjiga. Ponosni smo što nam je naš sugrađanin dr Dragan Kovač ukazao povjerenje da budemo izdavači njegove desete knjige "To ti kažem", čiju ćemo promociju prirediti tokom Trebinjskog kulturnog ljeta - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana