Miloš Biković: Rad sa Mihalkovim ostvarenje sna

Ratomir Mijanović
Miloš Biković: Rad sa Mihalkovim ostvarenje sna

Trebinje - Rad sa rediteljem oskarovcem Nikitom Mihalkovim je sam po sebi značajan za karijeru svakog glumca, a popularni srpski glumac Miloš Biković ističe da je tokom snimanja mnogo toga i naučio. Ljubav prema Rusiji, ruskoj literaturi i umjetnosti nikada nije krio, zato je saradnja sa ovim istaknutim rediteljem ostvarenje sna.

- Sada moram da nađem neki drugi san. On je poseban po tome što ima jedan specifičan odnos sa glumcima, veoma prisan. Studirao je glumu i jedan je od reditelja koji emociju prenose kroz glumca. Naša škola na FDU nije se mnogo udaljila od onoga po čemu radi jedan od najboljih svetskih reditelja, a to je ta ruska škola glume - navodi Biković koji je samostalnim radom, predstavom "Šest franaka po komadu ili pola porcije ribanca", pod mentorstvom profesora Dragana Petrovića, gostovao u pozorišnoj sali Kulturnog centra u Trebinju.

Miloš Biković, glumac koji se sa 27 godina može pohvaliti velikim ulogama u ostvarenjima kao što su "Montevideo, Bog te video", "Montevideo, vidimo se", serijama: "Samac u braku", "Bela lađa", "Stižu dolari", "Šešir profesora Koste Vujića", između ostalog, ima i glavnu ulogu u filmu "Sunčanica" ruskog reditelja Nikite Mihalkova.

U Trebinju je prvi put sa profesorom Draganom Petrovićem, a povod je predstava "Šest franaka po komadu ili pola porcije ribanca".

- Ovo je moj samostalni rad, ali u njemu nema režije. Poenta je bila kako naći glumačko rešenje i prilagoditi se žanru apsurda. Predstava je napravljena po motivima komada Ežena Joneska - "Velikan", "Kakav kupleraj!", "Ludilo udvoje", "Salon automobila" - kaže Biković.

Pored glume, Miloš radi i kao asistent  na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

- Rad sa studentima je jedan divan rad koji bi se mogao najbolje definisati kao jedna vrsta dijaloga. Vi studentima zadajete određenu temu, a oni vam odgovaraju svojom maštom, kreativnošću, radom i ljubavlju prema tome što rade - kaže najpopularniji glumac mlađe generacije.

Popularni Tirke ističe da ga slava nije promijenila i da svoj put ka uspjehu gradi polako, uz veliku ljubav. Dobitnik je nagrade "Car Konstantin" za najbolju mušku ulogu u filmu "Montevideo, Bog te video", koja je san mnogih glumaca koji su decenijama u ovom poslu. Da li osjeća odgovornost za ono što ga čeka u budućnosti?

- Ne, da sam sklon nagradama i priznanjima, možda bih i osećao. Ali ja sam sklon kategorijama u kojima mogu da govorim, nekim vrednostima koje će se kroz teatar sačuvati u ovim vremenima kada ništa nije sveto - kaže Biković.

Ističe da je presrećan što je imao priliku da uči i radi sa velikim glumačkim imenima poput profesora na klasi Dragana Petrovića Peleta, Dragana Bjelogrlića i Aleksandra Berčeka.

- Imam želju da jednog dana sarađujem sa Emirom Kusturicom, jer je on jedan od najvećih svetskih reditelja - odgovorio je Biković.

Novi film

U toku je snimanje filma "Bićemo prvaci sveta", u režiji Darka Bajića, a Biković je jedan od glavnih protagonista ovog ostvarenja.
- To je film o prvoj zlatnoj medalji koju smo osvojili u Ljubljani 1970. godine. Igram Radomira Šapera. To je jedan od četiri čoveka koji se smatraju tvorcima savremene košarke - kaže Miloš Biković.
Ističe da mu najveću podršku u životu pruža njegov 16 godina stariji brat Mihailo, koji je monah i iguman u jednom manastiru.
- Mnogo mi znače razgovori sa njim, kao i njegove kritike - naveo je ovaj mladi i uspješni glumac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana