Milorad Vicanović Maza o Vundervafenu: Francuska raj za strip crtače

Cvija Mrkonjić
Milorad Vicanović Maza o Vundervafenu: Francuska raj za strip crtače

Laktaši - Francuska je raj na zemlji za strip crtače i zaljubljenike u strip. Tamo je strip doveden na nivo književnosti i riječ šund, koja se na našim prostorima često pripisivala stripu, tamo je nešto nepoznato.

Navodi ovo strip crtač Milorad Vicanović Maza iz Laktaša, koji je u inostranstvu, a naročito u Francuskoj izgradio impresivnu karijeru.

- U Francuskoj se strip koristi i u nastavnom procesu. Širom zemlje održavaju se festivali stripa, potpisivanja novih albuma i susreti sa autorima - kaže Vicanović.

Upoređujući domaću strip scenu sa inostranom dodaje da prostor bivše SFRJ ima veliku strip kulturu i jako veliki broj kvalitetnih autora koji mahom rade za inostrana tržišta što je, kako ističe, razumljivo s obzirom na iscjepkanost tržišta bivših republika.

- Budućnost stripa kod nas mnogo zavisi od ekonomske situacije, a mi imamo sve više izdavača i autora. Mi u Udruženju strip autora i obožavalaca stripa "Deveta dimenzija" nastojimo povezati autore sa naših prostora i obezbijediti stripu mjesto koje zaslužuje - rekao je Vicanović.

Na veliku radost zaljubljenika u devetu umjetnost osmi nastavak popularnog Mazinog stripa "Vundervafen" biće u prodaji od 25. novembra. Iako su prvobitno planirana samo dva nastavka ovog stripa, publika je odlučila drugačije. Ovaj serijal je vrlo popularan na francuskom i belgijskom strip tržištu, a objavljuje se i u Holandiji, Njemačkoj, Italiji, Japanu i SAD.

- Nakon dobrih reakcija publike i dobre prodaje prvog albuma odlučili smo nastaviti serijal sve dok bude interesovanja za njega, a za sada je planirano 13 albuma - kaže Vicanović.

Novi nastavak "Vundervafena", na kome Maza radi još od 2011. godine, promovisan je i na nedavno završenom Festivalu animiranog filma u Banjaluci, gdje je ovaj autor učestvovao i na strip radionici koju vidi kao dobru priliku za razmjenu iskustava i pomoć mladim strip crtačima.

S obzirom na to on je veoma samokritičan i rijetko je potpuno zadovoljan završenim radom. Maza teško izdvaja svoje najdraže stripove, jer su mnogi obilježili neke faze njegovog crtačkog razvoja.

- Serijali koje osim "Vundervafena" radim za francuske izdavače "Delcourt" i "Soleil" su sličnog žanra i pošto su njihova tema avioni smatram se jako srećnim, jer sam od početka baš to želio da radim - navodi ovaj strip autor.

Prema njegovim riječima, to ne isključuje i njegovu želju da se bavi i drugim žanrovima, a ne samo alternativnom istorijom te se nada da će dobiti priliku da se dokaže i u drugim žanrovima.

Priča serijala

Priča u serijalu "Vundervafen" je bazirana na njemačkim tajnim projektima, prvenstveno avionima i kroz tu priču, u kojoj su se neki ključni događaji u našoj stvarnosti drugačije odvijali, prati sudbinu mladog pilota koji sticajem okolnosti biva upleten u niz događaja koji mogu promijeniti sliku svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana