Milica Zarić: Mračna strana društva osvijetljena nagradom

Jasmina Perišić
Milica Zarić: Mračna strana društva osvijetljena nagradom

Banjaluka - Divan je osećaj kada jedna predstava ima ovako lep festivalski život. Iako nismo išli sa vedrom pričom, već smo obrađivali ozbiljnu i tešku temu, ljudi su je prihvatili sa ovacijama i otvorenih ruku.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" jedna od nagrađenih glumica na 17. banjalučkom Teatar festu "Petar Kočić" Milica Zarić. Ona je zajedno sa još šest glumica koje su igrale u predstavi "Trpele" Milene Depolo i Bobana Skerlića u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu. Ovaj komad osvojio je i priznanje "Korak u hrabrost", koje za hrabra pozorišna rješenja dodjeljuje medijski pokrovitelj festivala Radio-televizija Republike Srpske.

- Kada sam čula da ćemo raditi predstavu o temi nasilja nad ženama prva mi je reakcija bila: Pa ko će to gledati, ljudima je dosta nesreće? Ali kada sam pročitala tekst bila sam očarana - rekla je Zarićeva i dodala da joj je drago što je predstava ostvarila dobru interakciju sa publikom i žirijem.

Ova glumica potiče iz umjetničke porodice Zarić, otac Dragan bio je poznati glumac, a brat Ivan takođe igra u Beogradskom dramskom pozorištu.

Naročito se raduje što je zajedno sa koleginicama u ovoj predstavi uspjela da pokaže glumačku kreativnost.

- Komad "Trpele" predstavlja veliki izazov. Sedam divnih uloga u predstavi bile su prilika da glumice pokažu sve što mogu, da se užive i tako izgrade sedam sudbina, od upoznavanja, preko ljubavi i veze do nasilja i ubistva - kazala je Zarićeva.

Kaže da se i sama pitala zašto je reditelj za temu predstave odabrao nasilje nad ženama i nije propustila priliku da ga to pita na početku saradnje.

 - Boban Skerlić je rekao da ga je uvek interesovalo da obrađuje nasilje iz različitih aspekata, a ako pogledate njegove filmove i ostalo što je radio, često se bavio tom temom, ali na različite načine - rekla je Zarićeva.

Smatra da nema ljepše stvari za glumca od nastupa pred publikom u pozorišnoj sali.

- Tu nema laži i prevare, dok na filmu ili televiziji postoji po nekoliko dublova ako je potrebno. I to ima svoju čar, ali pozorište se odvija tog trenutka i svaki put je drugačija publika koja ima različitu reakciju, što nosi posebno uzbuđenje - završava Zarićeva.

Smijeh za kraj

Dodjelom nagrada i izvođenjem predstave "Prevaranti u suknji" Knjaževskog srpskog teatra iz Kragujevca u čast nagrađenih spuštena je zavjesa na 17. teatar fest "Petar Kočić". Kragujevački glumci zasmijali su u nedjelju uveče banjalučku publiku izvodeći komediju američkog pisca Kena Ludviga u režiji Milića Jovanovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana