Milica Čvokić. akademski grafičar i animator za “Glas Srpske”: Umjetnici važna podrška jedni drugima

Ilijana Božić
Milica Čvokić. akademski grafičar i animator za “Glas Srpske”: Umjetnici važna podrška jedni drugima

BANjALUKA - Da su djela i stvaranje odraz onoga što ljude oblikuje kao ličnosti i što hrani njihov duh potvrdila je kreativna i talentovana Milica Čvokić, akademski grafičar, animator i ilustrator.

Prema njenim riječima svako od nas ima svoju perspektivu gledanja na stvari koje ga okružuju, a neki umjetnici se često ne boje pokazati tu svoju istinu, niti povinovati nametnutim pravilima koja filtriraju pogled na svijet.

- Fenomen “izvlačenja” elemenata znala sam imenovati kolažiranjem osjećanja, uvjerenja, estetike, znanja, sredine, odnosa prema sebi, prema prirodi, pa i prema sopstvenom radu. Smatram da se taj kolaž čitavog života nadograđuje, raste i mijenja - rekla je Čvokićeva za “Glas Srpske”.

Nakon završene arhitekture i grafike, ona je upisala animaciju te na taj način povezala sva znanja koja je ispoljila u projektima kao što su ilustrovane bajke za djecu “Avanture Trbe i Dugog” te ilustracije najpoznatije košarkašice BiH Razije Mujanović za projekat “Žene BiH”.

- Pored pomenutih djela završila sam i ilustraciju još jedne dječije knjige koja je u procesu postprodukcije te ilustracije za dokumentarno-animirani film “Ustanak”, banjalučkog režisera Igora Tešića. U proteklom periodu radila sam na kratkim animiranim filmovima vezanim za temu nulte tolerancije nasilja nad ženama, za “UN Women” – ispričala je Čvokićeva i dodala da je jedan od važnijih i prošlogodišnji animirani film za Fondaciju “Udružene žene”, koji je realizovan u svrhu promocije novih zakonskih okvira na području Brčko distrikta.

Istakla je da rado učestvuje u takvim projektima prvenstveno zbog bitnosti teme, ali i kreativne strategije u oslikavanju problema koji zahtijevaju drugačiji i pažljiviji pristup.

- Tu su i kratki animirani filmovi za djecu, u kojima se potpuno prepustim svojoj režiji, mašti i dovitljivosti, gdje je granica jedino rok produkcije projekta. U animaciji volim biti sa svakim projektom jedinstvena i drugačija – objasnila je Čvokićeva.

Kazala je da joj je od svih animacija najdraža 2D i to tradicionalniji pristup, koji se radi kadar po kadar.

- Zanimljive su i ostale tehnike te različitost u pristupu rada, kao i kombinacija istih. Sve dok se stvara iluzija pokreta koja priča priču, bez obzira na korišćenu tehniku, gdje estetika, scenario i režija podržavaju strukturu i ideju djela, kreira se “aktuelno” – smatra Čvokićeva.

Naglasila je da iako je 3D CGI animacija odavno na prvom mjestu, 2D tehnike kao i stop-moušn ne odumiru.

- One drže jaku poziciju u autorskim filmovima te su trend u reklamama i animiranim spotovima promotivnih i obrazovnih animiranih prikaza - dodaje umjetnica.

Naglasila je da se njen rad ogleda u obrazovanju, kulturi, pokretačkom naboju i umjetnosti.

- Inspiracija je uvijek dio zahtjeva projektnog zadatka, ličnih sklonosti i estetike, istraživanja vizuelnog, značenja u djelu, i naravno trenutnog raspoloženja, dana, doba godine. Sve utiče na atmosferu koja je kao materica za dato djelo - rekla je Čvokićeva.

Prema njenim riječima sve dok postoje ljudi koji stvaraju i institucije koje to podržavaju, kao i sami konzumenti kulture i umjetnosti postoji kulturna scena.

- Primijetila sam da produkcija raste te da umjetnici stvaraju i pokušavaju da žive od svog rada. Pohvalno je što se mi, umjetnici i stvaraoci umrežavamo sve više. Sloboda je stanje uma - navela je ona.

Naglasila je da trenutno radi na jednom muzičkom animiranom spotu te da je u planu izrada velikog murala.

- Nakon toga ću se posvetiti svojim autorskim projektima koji su dugo čekali na polici da se formiraju svi uslovi za njihovo neometano stvaranje – zaključila je Čvokićeva.

Poruka mladima

Ona je naglasila da je talenat prva stepenica ka cilju, ali da je potpuno minorno u odnosu na osobinu posjedovanja volje i istrajnosti.   

 - Treba imati neki plan koji će vas voditi, a za ispunjenje istog imati uz to volju i ljubav prema radu. Naglašavam riječ rad, a ne posao ili struku, upravo iz razloga što će se desiti momenti u stvaranju, u poslu koji neće uvijek biti interesantni, ali etika i odnos prema sopstvenom djelu će vas definisati kao umjetnika, klijenta, radnika i osobu. Interesovanja i profesije se mogu mijenjati i toga se ne treba bojati. Od umjetnosti ili kreativnog rada se može živjeti, ali mora se galopirati naprijed, širiti znanje i truditi se da biste bili najbolja verzija sebe - rekla je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana