Mileta Prodanović, slikar i književnik, za Glas Srpske: Susret sa Crnjanskim ispisan kistom

Mirna Pijetlović
Mileta Prodanović, slikar i književnik, za Glas Srpske: Susret sa Crnjanskim ispisan kistom

Banjaluka - Izložba koja objedinjuje niz kontroverzi, ličnih i emotivnih priča, ali i sjećanje na susret sa Milošem Crnjanskim, nastaje u umjetničkoj radionici uglednog beogradskog slikara i književnika Milete Prodanovića.

Postavka bi trebalo da bude predstavljena javnosti sljedeće godine u Galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku, a Prodanović je u razgovoru za "Glas Srpske" otkrio šta ga inspiriše u stvaranju novih djela.

On je i višestruko nagrađivan književnik koji se priprema da piše novi roman, ali priznaje da je u posljednje vrijeme više "likovni umetnik, nego pisac".

- Kada sam bio jedanaestogodišnji dečak Miloš Crnjanski je dobio "Disovu nagradu" u Čačku, a uručenje je bilo upravo u galeriji "Nadežda Petrović". Tačno se sećam i mesta gde je stajao. Otac mi je u jednom trenutku rekao da odem kod njega da uzmem autogram, što sam i učinio držeći u ruci parče papira - prisjetio se Prodanović susreta sa slavnim piscem.

Crnjanski ga je pitao da li su mu rodbina Prodanovići iz "Seoba", ali on nije imao odgovor na to pitanje. 

- Naravno, pritrčali su neki stariji ljudi da me izvade iz tog "sosa", ali bilo kako bilo, i dalje imam živo sećanje na to upoznavanje. Kasnije, kada sam odrastao i otkrio veličinu tog pisca, papir na kome piše "Mileti Prodanoviću. Miloš Crnjanski" zalepio sam na knjigu "Dnevnik o Čarnojeviću". Upravo će ta knjiga sa vrednim papirićem biti jedan od eksponata moje izložbe - ispričao nam je u dahu Prodanović.

Takođe, glavni junak izložbe biće upravo Prodanović iz "Seoba" o kome je naš sagovornik dugo istraživao kako bi saznao što više detalja. Istraživanje je, kaže, bilo djelimično uspješno.

- Ono što nisam uspeo je da dođem do portreta tog čoveka, koji je naslikan 1744. godine u Gracu rukom slikara Johana Baptista Raunahera. Sudbina tog portreta se može pratiti do 1914. godine, a posle toga mu se gubi svaki trag. Međutim, uspeo sam da rekonstruišem taj portret na osnovu raznih izvora - kaže Prodanović.

Ističe da će to biti jedna izložba koja će se fokusirati na njegovu porodicu, a ono što je interesantno je da će u okviru te postavke biti predstavljen i rad koji je izlagan u Banjaluci i zove se "Kraljevska šolja za belu kafu". I ovaj eksponat prati interesantna priča.

- Moj otac je rođen blizu mesta Takovo gdje je podignut Drugi srpski ustanak i gde su lokalni političari hteli da naprave plezir tadašnjem vladarskom paru Aleksandru Obrenoviću i Dragi Mašin. Sazidali su im dvorac koji su opremili luksuznim predmetima. U njemu oni nisu proveli nijednu noć, nego su samo jednom ručali. Budući da su bili besni na svoje lokalne vlasti i na kraljevski par, seljaci su odmah zapalili taj dvorac, a oni luksuzni predmeti koji su sačuvani prodati su na aukciji 1905. godine. Moj pradeda je bio kupac jednog dela tih predmeta - ispričao je Prodanović.

Priča dalje ide, kako kaže naš sagovornik, do njegove majke, koja je od svoje svekrve 1957. godine dobila na poklon jedinu preživjelu šoljicu iz tog servisa sa kraljevskim monogramom "Aleksandar Obrenović".

- Taj moj rad je zapravo fotografija te šoljice u kontekstu današnjeg Takova. Postoji još jedan zanimljiv detalj, za izložbu ću pripremiti jedan video-rad, koji će predstaviti delove dnevnika mog dede iz Prvog svetskog rata - rekao je Prodanović.

Monografija

Mileta Prodanović je u srijedu uveče bio gost Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, gdje je promovisao monografiju "Inventarska kutija Marije Dragojlović", čiji je on autor. Pored njega i same Dragojlovićeve, čija je izložba postavljena u ovoj kulturnoj instituciji, na promociji su nadahnuto govorili i recenzent knjige dr Jovan Čekić i dizajner Isidora Nikolić u ime Fondacije "Vujičić" koja je i izdala ovu interesantnu monografiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana