Milenko Jevđević: Put od oficira do književnika

Sreten Mitrović
Milenko Jevđević: Put od oficira do književnika

Rogatica je poznata po plejadi dobrih umjetnika - slikara, pjesnika, književnika, aforističara, satiričara. Među njima je i pjesnik, a odnedavno i pisac pripovjedaka, oficir Milenko Jevđević.

Još dok je bio pod opasačem, u njemu se rodila ideja da jed na sve što se oko njega dešavalo zamijeni nečim ljepšim.

- Iskoristio sam talenat koji sam iskazao još u đačkim danima, posebno dok sam bio u Vojnoj gimnaziji, kada su moji pismeni radovi na zadatu temu bili visoko ocjenjivani i zavrijedili diplomu "Svetozar Marković", koju sam dobio kao jedini učenik Vojne gimnazije u svim generacijama. Odlučio sam se da pišem pjesme. U početku su one bile za poginule drugove i prijatelje, ljubavne i rodoljubive - kaže Jevđević.

Redale su se pjesma do pjesme i na nagovor poznanika skupio ih je u jednu cjelinu i 1994. štampao u zbirci pod naslovom "Tebi". Već 1997. dolazi druga zbirka, kojoj je dao naslov "Ja ti se vraćam", a 2001. treća, sa naslovom "Pjesme", uz sve bolje ocjene stručnjaka i čitalaca.

To pokazuje i dio recenzije za zbirku "Ja ti se vraćam", u kojoj Slobodan Ristović kazuje:

- Poezija Milanka Jevđevića narasta kao testo slavskog kolača. Umjesto kvasca upija ljubav prema čoveku, prema majci mučenici, zemlji, prema Đedovom zavetu, Očevom i onom svome, koji daje vojnik kada sve pomenuto skoli nečast i nesreća.

I pored svakodnevnog posla, Milenko je ovih dana izdao novu knjigu. Riječ je o zbirci pripovjedaka pod naslovom "Prst pukovnika Zeka", čiji je izdavač Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Banjaluke. Recenzenti knjige bili su Ranko Pavlović iz Banjaluke i Milica Bakrač iz Nikšića.

Prvu promociju nove knjige Jevđević je ovih dana održao u rodnoj Rogatici. Promocija je održana uz punu podršku Narodne biblioteke, čiji je direktor Anđelka Đerić, profesor srpskog jezika, bila i jedan od promotora. U knjizi su, rekla je ona, četiri priče o dešavanjima u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu, dvije poratne i dvije biografskog karaktera, te jedna putopisnog karaktera iz savremenog doba.

- Zajedničko svim pričama je sveta vjera u pobjedu hrabrosti i veličine ljudskosti koja je ukorijenjena u hrišćanskom i pravoslavnom dostojanstvu bića. Autor umjetničkom riječju prodire u zagonetke života i odgoneta smisao čovjekovog prisustva u svijetu kroz upoznavanje istinskih ljudskih vrijednosti - dodala je Đerićeva.

Bdijući nad rukopisnim pripovijetkama Milenka Jevđevića, recenzent Ranko Pavlović opet reče:

- Poput drevnih hroničara, koji su se trudili da o svom vremenu ostave pouzdane pisane tragove, Milenko Jevđević filigranskom preciznošću, s posebnim smislom za detalj, uglavnom realističkim postupkom, pripovijetkama autobiografskog karaktera uvjerljivo svjedoči o posljednjim decenijama dvadesetog vijeka. Nastoji i uspijeva u tome...

Jevđević uskoro planira da dovrši i objavi novu knjigu poezije za djecu, ali ne kao nekakav strogo obavezujući i "po svaku cijenu" skrojeni plan.

Biografija

Milenko Jevđević je rođen u selu Kujundžijevići kod Rogatice. Sa peticama u đačkim knjižicama Milenko je primljen u Vojnu gimnaziju u Beogradu, koju je završio sa odličnim uspjehom. To mu je otvorilo vrata Vojne akademije kopnene vojske bivše JNA u smjeru veze. Školovanje na Akademiji okončao je sa prosječnom ocjenom 9,30 i sa reputacijom najboljeg u klasi imao je priliku da bira garnizon u kojem će nastaviti službovanje. Opredijelio se za Užice. Potom je upisao Generalštabnu školu i završio je u rekordnom vremenu sa prosječnom ocjenom 9,43. Nakon reforme vojske u BiH, 2001. skinuo je uniformu i prešao u civile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana