Milan Lane Gutović za Glas Srpske za Glas Srpske: Kulturu spasava sedma generacija bogataša

Aleksandra Glišić
Milan Lane Gutović za Glas Srpske za Glas Srpske: Kulturu spasava sedma generacija bogataša

Kultura ne može bez donatora. Nikada novac za umetnost ne donira prva generacija bogataša. Prva je gladna i jede, a tek sedma otkriva lepotu koja se zove umetnost. To se kroz istoriju dešavalo kod italijanskih porodica, kakva je bila Mediči. A naši bogataši još jedu pa čekamo generaciju koja će donirati za kulturu.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" velikan srpskog glumišta Milan Lane Gutović, jednako poznat po sjajnim rolama i britkim opaskama na račun aktuelne situacije u društvu i umjetnosti.

* GLAS: Junak Vaše nove monodrame "Ukrađena ličnos'" je već osvojio publiku. Šta je bio okidač da on nastane?

GUTOVIĆ: Situacija u kojoj se nalazimo. Ne srlja samo naš narod u neko potpuno beznađe, nego celo čovečanstvo. To se primećuje na svakoj manifestaciji, počevši od dramskih tekstova, preko načina šišanja mladića. Vidi se odsustvo ideje, ljudi kopiraju najprimitivnije stvari poput pirsinga. Nema nikakve originalnosti. A moj novi junak je prototip naših biznismena.

* GLAS: Ove godine navršava se 50 godina otkako se bavite glumom. Hoćete li to proslaviti?

GUTOVIĆ: Nikada nijedan jubilej nisam obeležio. Dovoljna mi je popularnost koju imam. A inače slava i uspeh sa sobom nose nešto vulgarno. Poraz bi mi više odgovarao.

* GLAS: Pratite li aktuelnu pozorišnu produkciju?

GUTOVIĆ: Ne volim pozorište. A ne volim ga zato što gnjavi kao predstava "Olimp", koja je na "Bitefu" trajala 24 časa. Pogotovo ne volim da budem u publici. Zato predstave gledam iz dovratka izlaznih vrata, da kada izađem niko ne primeti. Kada sa scene počnu da me gnjave glumac, reditelj ili kompozitor izvučem se iz sale kao kvadratni koren.

* GLAS: Ne možete da zaobiđete predstavu "Olimp", koja je podigla prašinu na "Bitefu"?

GUTOVIĆ: Nisam gledao tu predstavu, jer je nemoguće odgledati kompletnu. Jedino ako imaš poremećaj pa ne možeš da spavaš. Uostalom, ako izvođenje predstave traje 24 časa, onda može da traje i sedam godina. Zašto da sitničarimo? Evo recimo neka "Bitef" traje večito, neka uključe kamere, snimaju bez prestanka i emituju na televiziji.

* GLAS: Najpoznatiji ste po filmskim ulogama, za šta ste i nagrađeni "Zlatnom arenom". Kako ocjenjujte novije srpske filmove?

GUTOVIĆ: Gledao sam neke filmove, a neke sam pokušavao da gledam. Svideo mi se "Montevideo, Bog te video" u kome sam otkrio reditelja Dragana Bjelogrlića. Što se tiče kinematografije, još smo u fazi bezdušnog psovanja, ali lagano ulazimo u vode u kojima će se desiti neki dobar film.

Mjesečno 24 nastupa

* GLAS: Da li uskoro započinjete neke nove projekte?

GUTOVIĆ: Imam 24 igranja predstave "Ukrađena ličnos'" ovog meseca i posle toga idem u Australiju. Nemam vremena ni za kakve projekte i ni za šta što bi moglo da se računa u neki moj plan za sledeću godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana