Miladin Berić: Knjiga nas najbolje predstavlja u svijetu

Aleksandra Madžar
Miladin Berić: Knjiga nas najbolje predstavlja u svijetu

Banjaluka - Izuzetno je bitno da u vremenu kada se ne čini gotovo ništa u predstavljanju srpske književnosti van granica regiona, djela naših pisaca ugledaju svjetlo dana i u drugim zemljama. Na taj način se jasno vidi da postojimo i pišemo.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" banjalučki književnik i aforističar Miladin Berić ističući značaj nagrade "Nadži Naman" koju je dobio u Libanonu u Aziji i jedini je laureat iz Republike Srpske.

- Činjenica da ovo priznanje dolazi ne samo iz druge zemlje nego čak sa drugog kontinenta daje određenu težinu i svakako mi mnogo znači - kaže Berić.

Riječ je o nagradi koja je ustanovljena 2002. i dodjeljuje se za književno stvaralaštvo koje svojim sadržajem i stilom ispunjava visoke estetske kriterijume i doprinosi razvijanju osnovnih ljudskih vrijednosti. Cilj priznanja je podsticanje objavljivanja i predstavljanja književnih radova na globalnom nivou.

- Posebno me raduje što sam nagrađen za poeziju koja je natkrivena aforizmima, odnosno satirom - istakao je Berić koji je dobio priznanje u kategoriji "Creativitdž prize" - za izrazitu kreativnost u poetskom stvaralaštvu.

Dodatnu draž cijeloj priči, kako je rekao, daje činjenica da će se njegova poezija naći u zborniku nagrađenih radova koji će biti objavljen na engleskom i arapskom jeziku.

Pošto ovaj književnik posebnu pažnju u svom stvaralaštvu posvećuje aforizmima, kaže da se na taj način najozbiljnije šali.

- Za razliku od lirike gdje pokušavam da budem složeno jednostavan, aforizam mi omogućava da budem jednostavno složen - objasnio je Berić.

Dodaje da su aforizmi koje neki nazivaju i dribling duha, zapravo romani u malom, a da u našem ubrzanom vremenu predstavljaju najpopularniju satiričnu formu u kojoj je moguće sa veoma malo riječi reći mnogo. Smatra da je aforističar istovremeno pjesnik, filozof, buntovnik, vidovnjak... što mu svakako daje posebnost.

- Između lošeg i dobrog aforizma često može da stoji samo jedna riječ, jer oni ne trpe opširnost već moraju da budu isklesani do kraja - naglasio je Berić.

Osvrnuo se i na stanje u domaćoj književnosti, odnosno na njegovu omiljenu oblast.

- Činjenica je da aforizme nisu zanemarili književnici u Srpskoj koji ih odlično pišu. Upravo je izašla Antologija aforizama na ruskom jeziku u kojoj se nalaze djela desetak autora iz RS. Međutim, ovu formu zaboravili su svi drugi iz našeg društva - kazao je Berić.

Nova zbirka

- Moja poezija je posebno cijenjena i popularna na internetu. Nedavno sam završio novu zbirku stihova pod radnim naslovom "Ulicom dvanaest zvjezdica" koja predstavlja presjek poetskog stvaralaštva u posljednje tri četiri godine. A sada radim na knjizi za djecu, odnosno tinejdžere - kaže Miladin Berić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana