Milad Obrenović - Pjesnik trenutka

Sreten Mitrović
Milad Obrenović - Pjesnik trenutka

Tri knjige aforizama, tri poezije, dvije humorističko-satirične poezije, dvije poezije za djecu i Zbornik aforizama je učinak Milada Obrenovića, književnika iz Rogatice od 1999. godine, kada je objavio prvu knjigu aforizama "Dodiri", do posljednje knjige poezije za djecu "Jaje jajetu je tata", koja je izašla iz štampe ovih dana.

- Poezijom sam se počeo baviti još u đačkim klupama osnovne škole. Nekoliko mojih pjesama objavljeno je u tadašnjoj "Veseloj svesci" i "Malim novinama" - kaže o počecima svog književnog stvaralaštva ovaj, podjednako plodan satiričar i pjesnik liričar sa obala bistre i brze Rakitnice.

- U studentskim i momačkim danima pisao sam lirska ostvarenja, ali sam sve to pripisivao mladalačkom zanosu i zaljubljenosti u poeziju i žene, a da budem iskren, nikad nisam mislio da ću jednog dana postati književnik - ističe Obrenović.

Kada je u pitanju pjesničko stvaranje, on ističe da je to rezultat uglavnom trenutne inspiracije i to najčešće noću. Ponekad, kaže Obrenović, napiše pjesmu i na zadatu temu. Aforizme opet piše "na prvu", ali ima i onih koji više puta idu na "brušenje, glačanje i zatezanje do željene oštrine".

- Aforističareve riječi i jezik su oštriji od sablje. Oni su poseban soj koji ima četvore oči i četvore uši, brzu misao i oštru olovku i još poneko čulo više. Sve ono što vide i čuju, uoče ili osjete, a ne uklapa se u normalne standarde, moralne i ljudske vrline ili pravila ponašanja u vremenu i prostoru, oni kroz aforizam, a to će reći što kraće, jezgrovitije i snažnije prenesu na papir, svako prema svojim mogućnostima da bi im srcu bilo lakše - pojašnjava Obrenović.

Na takav način, smatra ovaj aforističar, drugima bi možda olakšali muku ili ih razonodili, nasmijali, neke zabrinuli ili naljutili, zavisno od toga koliko ko nađe, ili se nađe, u onome šta je "pisac htio reći". On dodaje da je aforizam lijek za mnoge bolesti, ali ga ne može svako propisivati.

Obrenović je član Udruženja književnika Srbije, ali ne i Republike Srpske.

- Nekoliko klubova i pojedinaca iz književnosti i kulture iz Srbije prepoznalo je kvalitet moga rada i dostavilo Udruženju potrebne radove i podatke i predložilo me za prijem u članstvo Udruženja književnika Srbije. Na moje veliko zadovoljstvo i sreću, primljen sam na decembarskoj Skupštini 2010. godine. A što nisam član Udruženja književnika Republike Srpske lako je odgovoriti. U tom Udruženju se godinama nije radilo ništa i bio je haos. Sada je i tu nešto krenulo, ali i dalje je mnogo egoizma, nerada i  opstrukcije - zaključuje Milad Obrenović.

Za svoj književni rad u oblasti aforizma, poezije, zdravica,  epigrama i kratke priče, Milad Obrenović je čak 36 puta nagrađivan. Od svih nagrada, ističe da su mu najdraže "Zlatni aforizmi" u Mrkonjić Gradu povodom 1. aprila i Dana šale, "Milošev svitak" za knjigu "Zgužvani božuri" za njegovanje i očuvanje rodoljubivih tradicija u poeziji od Udruženja ratnika i potomaka 1912-1920.

Stvaralaštvo

Pjesme i aforizmi Milada Obrenovića objavljivani su u 11 zbornika aforizama, pet antologija aforizama i 23 zbornika poezije i više dnevnih i nedjeljnih listova i časopisa u Republici Srpskoj i Srbiji, a neki su prevođeni i u inostranstvu. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana