Mihalkov: Zapad se više ne bavi umjetnošću

Srna
Foto: Agencije

BIJELjINA - Veliki ruski i svjetski filmski autor i glumac Nikita Mihalkov zalaže se za formiranje evroazijske filmske akademije, koja će dodjeljivati nagrade sa velikim novčanim iznosom.

Mihalkov ističe da ruski autor koji danas želi da mu film bude prikazan na nekom zapadnom festivalu treba da ispuni nekoliko uslova - "da ne voli svoju zemlju, već da je prezire i osuđuje, ili da se pridruži opštem trendu zapadne zajednice koji se odnosi na LGBT populaciju i transrodne osobe".

"To je na Zapadu gvozdeni zakon, sličan onom u Sovjetskom Savezu kada je bilo nemoguće snimati filmove o dobrim bjelogardejcima", navodi Mihalkov, a prenose ruski mediji.

On dodaje da je danas "neperspektivan" na međunarodnim festivalima na Zapadu svaki film koji ne osuđuje svoju državu, svoj narod, svoju istoriju.

"Zato mi formiramo evroazijsku filmsku akademiju. Kina i Iran su spremni da to podrže, da se pridruže. A sa njima je to već gotovo polovina čovječanstva. Ako se dogovorimo i formiramo evroazijsku filmsku akademiju - tek ćemo vidjeti gdje će biti pravi Oskari", naglašava Mihalkov.

Komentarišući primjedbe da je njemu lako da tako priča jer je već dobio "Oskara", Mihalkov kaže da je razlika u tome što je Amerika, u doba kada je on nagrađen
/za film "Varljivo sunce"/, bila druga zemlja.

"Danas nema američke muzike koju smo voljeli, nema američke kinematografije kojoj smo se divili. Danas Francuska nije ono čemu smo se divili, a ni Italija. Sada je u Rimu mrak već u 21.00 čas, a u Parizu je u to vrijeme na Jelisejskim poljima - Kairo", ističe Mihalkov.

Prema njegovoj ocjeni, u Francuskoj i Italiji ljudi su odgajeni pod američkim nuklearnim kišobranom.

"Prestali su da razgovaraju o ozbiljnim problemima koji su pokretani u francuskim i italijanskim filmovima u periodu novog talasa, u neorealizmu. Sve što danas rade svodi se na pokušaje da uđu u trend kada žena vodi seksualni život sa - svojim autom. Kada sam prije nekoliko godina bio u žiriju jednog evropskog festivala, odgledao sam sve filmove i shvatio da od 20 ima smisla raspravljati o pet ostvarenja, a ranije je bilo 19 od 20", kaže Mihalkov.

On se javno usprotivio povratku u zemlju estradnih zvijezda, umjetnika i "lidera javnog mnjenja" koji su emigrirali zbog neslaganja sa vlašću ruskog predsjednika Vladimira Putina i specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

"Nisu potrebni Rusiji, njihova mjesta su zauzeta. Na njima su novi umjetnici koji se, pored njih, da su ostali, nikada ne bi probili", navodi Mihalkov.

Ruski sineasta smatra da je "Gospod u vrijeme pokušaja pobune 24. juna spasio Rusiju od građanskog rata i krvoprolića".

"Apsolutno je tako! Sve što se dešava u Rusiji je zahvaljujući Gospodu. Drugačije i ne može da bude", ističe Mihalkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana