Meša Selimović Milisavu Saviću

Priredila: Cvija Mrkonjić
Meša Selimović Milisavu Saviću

Beograd - Profesor Milisav Savić dobitnik je književne nagrade "Meša Selimović" za roman "La sans pareille" u izdanju "Agore", kao najbolje djelo napisano na srpskom jeziku u 2015. godini.

Laureat, kome će nagrada biti uručena tokom marta, rekao je juče da je lijep osjećaj osvojenim nagradama koje nose zvučna imena naše književnosti, kao što su Stefan Prvovjenčani, Vuk Stefanović Karadžić, Ivo Andrić, Laza Kostić, Veljko Petrović, Dušan Vasiljev, Ljubomir P. Nenadović, dodati i nagradu velikog Mehmeda Meše Selimovića.

Savić je poručio kolegama, čije su knjige bile jednako dobre, da ne posustaju i da ih nagrade neće mimoići.

On je ovom prilikom detaljno opisao svoj prvi susret sa Selimovićem, sa kojim je uradio intervju za "NIN", uoči izlaska iz štampe romana "Tvrđava", a zatim i dva razgovora za "Mladost" i "Književnu reč".

- Bio je to sagovornik od kojeg je mladi pisac i novinar imao šta da nauči. I ne samo on - kazao je Savić.

Što se nagrađenog romana tiče, Savić kaže da je jasno stavio do znanja da je svom junaku dao ime po Hasanu iz "Derviša i smrti", te zaključuje da ljepše ime nije mogao izabrati.

- Zahvaljujem svima koji su glasali za mene. Ova nagrada pokazuje da je naša kritika živa. Što u ovom vremenu, kada se knjige sve manje čitaju i kada se o njima sve manje piše, uopšte nije malo - istakao je Savić.

Novinar Dragan Bogutović, koji je zajedno sa Ognjenom Lakićevićem osnovao nagradu, istakao je da se veliki žiri "Večernjih novosti", sastavljen od 49 književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara okupio 28. put i još jednom potvrdio da je nagrada "Meša Selimović" specifična i jedinstvena, ne samo u Srbiji već i u regionu.

- Draž žiriranja se pretvara u pravi kulturni ritual, jer se izbor najboljih dela obavlja javno, pred najširom čitalačkom publikom, što ostavlja minimalnu mogućnost eventualnog lobiranja za pojedine pisce - naveo je Bogutović i dodao da izabrani kritičari pripadaju veoma različitim generacijama i zagovornici su različitih književnih poetika.

Osim Savićeve knjige velikim brojem glasova mogu da se pohvale i knjige Vuleta Žurića "Republika Ćopić", Petra Cvetkovića "Pogled s trema", Slobodana Zubanovića "Starac i pesme", te Tomislava Marinkovića "Nevidljiva mesta".

Članove žirija činili su stručnjaci iz različitih sredina i gradova Beograda, Novog Sada, Niša, Smedereva, Kruševca, Mladenovca, Banjaluke, Bijeljine, Novog Pazara, Zrenjanina, Sombora, Kosovske Mitrovice, Vršca i drugih.

Zbrajanje glasova

Pristigli glasovi svakodnevno su objavljivani na stranicama "Večernjih novosti", a glasanje je završeno juče.

- Kritičari su ove godine predložili 118 knjiga, a "Mešinu" nagradu ubjedljivo je, sa 17 glasova, dobio Savić - kazao je Dragan Bogutović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana