Memorijal Nadežda Petrović u Čačku: Susret i povezivanje različitostima

Milanka Mitrić
Memorijal Nadežda Petrović u Čačku: Susret i povezivanje različitostima

ČAČAK – “Na jug, na jug! Idemo na jug!” naziv je izložbe jubilarnog 30. Memorijala Nadežde Petrović, koji je ovog vikenda otvoren u Čačku, izvođenjem performansa “Gorgo” Lale Raščić, a kojom ova manifestacija obilježava 60 godina postojanja.

U okviru ove najstarije i jedne od najvažnijih manifestacija posvećenih vizuelnoj umjetnosti na prostoru Srbije, na 11 lokacija predstaviće se dvije umjetničke grupe i 28 umjetnika iz regiona, koje je izabrala selektorka, muzejska savjetnica i direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković.

Ona je objasnila da joj je bila čast što je birala umjetnike ovog jubilarnog Memorijala.

- Njegova povezanost sa sjećanjem na poznatu čačansku umjetnicu, najznačajniju na ovim prostorima, posebna je obaveza koja ovoj manifestaciji daje još veći značaj. Ovo je mjesto posebnog susreta, spajanja i druženja umjetnika. Zbog toga je broj od 30 umjetnika određen kao posebna simbolika, na način na koji je Nadežda, koncipirajući izložbu prve jugoslovenske kolonije, nastojala da uključi umjetnike iz Bugarske - rekla je Vujkovićeva.

Osnovna ideja ovogodišnjeg događaja jeste da manifestacija bude mjesto spajanja, okupljanja i susreta ne samo umjetnika, nego i publike sa savremenom umjetnošću, što je naznačeno simboličnim izdvajanjem umjetnika iz BiH, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Izložbom su posmatrane različite pozicije svijeta umjetnosti, uključenost i isključenost u glavnim tokovima, migracijska kretanja, marginalne grupe, urbanizacija i socijalizacija, a sve prateći geografski, umjetnički i teorijski koncept.

- Selektorka memorijala je želela da angažuje sve ustanove i time pokaže značaj ove smotre, budući da na 11 mesta imamo postavke, ali imamo i male prostore koji su mali organizmi za sebe, a zapravo objedinjeni – istakla je

kustos - koordinator 30. memorijala, muzejski savjetnik Mirjana Racković, naglasivši da je ovaj događaj značajan ne samo za grad, nego i za čitavu državu.

Izložba “Na jug, na jug! Idemo na jug!” biće postavljena na 11 gradskih lokacija u Čačku u šest galerijskih prostora, a to su Umetnička galerija “Nadežda Petrović”, Galerija “Risim”, Dom kulture, Međuopštinski istorijski arhiv, Narodni muzej, Konak gospodara Jovana Obrenovića i na pet lokacija u javnom prostoru - Rimski trg, Rimske terme, plato ispred Doma kulture, izlog Službenog glasnika i Gradski park.

- Imali smo zahtevne radove kako naših, tako i umetnika iz regiona, ali smo imali i mlade ljude koji su ovde bili angažovani da pomognu u postavkama - objasnio je  producent izložbe i kustos Galerije “Nadežda Petrović” Predrag Živković.

Postavka je medijski i vizuelno raznolika, a obuhvata raznovrsne radove s akcentom na različitost njihovih tvoraca i generacijskih pozicija, te su tako zastupljeni retroavangradni radovi, djela kojima su prikazani novi pristupi slikarstvu, skulpturi, crtežu i ilustracijama, te audio i video-radovi, video-animacije i performansi.

Izložba će biti otvorena do 10. novembra.

 Fikus

Za vizuelni identitet bio je zadužen Nemanja Mićević, koji je koncepcijski povezao fikus Čačak (Ficus elastica), najveće i najstarije južno drvo na Balkanu, koji već pedeset godina nesmetano raste, šireći se i popunjavajući prostor Kulturnog centra. Fikus je jedan od identitetskih simbola grada, izrastao nadahnut kulturom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana