Medinski: Kusturica je srpski brend u filmu

Srna
Medinski: Kusturica je srpski brend u filmu

Beograd - Emir Kusturica je srpski brend u filmu, on je, vjerovatno, jedan od najboljih reditelja u svijetu, i sve čega se on dotakne – pozlati se, izjavio je ministar za kulturu Ruske Federacije Vladimir Medinski.

Medinski je u intervjuu za "Sputnjik" rekao da njegovo ministarstvo organizuje podršku srpskoj kulturi, razmjenu između Rusije i Srbije u oblasti kinematografije i pozorišne umjetnosti, te izložbe.

"Uz to podržavamo i neke obrazovne projekte, kao što je Kulturni univerzitet Emira Kusturice u Republici Srpskoj, bez obzira što je to druga država", naveo je Medinski, dodajući da je bio i u Srpskoj i da se njegovo ministarstvo trudi da i tamo pomogne.

Medinski je ocijenio da je taj projekat Kusturice veoma važan za unutrašnje osjećanje i identitet slovenskih naroda, navodeći da je za Rusiju taj projekat interesantan jer će na tom univerzitetu učiti predstavnici raznih nacionalnosti, zapadni i istočni Sloveni.

Ruski ministar je u Beograd donio stranicu Miroslavljevog jevanđelja koja se od 19. vijeka nalazila u Peterburgu, a koja će biti izložena u Muzeju Vuka i Dositeja na izložbi pod nazivom "Putevima Miroslavljevog jevanđelja".

Medinski je po obrazovanju istoričar, pisac nekoliko romana i kultne trilogije "Mitovi o Rusiji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana