Matović primljen u Svjetski horski savjet

Mirna Pijetlović
Matović primljen u Svjetski horski savjet

Banjaluka - Afirmisani banjalučki kompozitor, dirigent hora "Banjalučanke" i muzički pedagog Mladen Matović zvanično je postao punopravni član i predstavnik RS i BiH u Svjetskom horskom savjetu (World Choir Council), najreprezentativnijem strukovnom tijelu Svjetske horske asocijacije INTERKULTUR - Musica Mundi.

Svjetski horski savjet je najmasovnije i najznačajnije međunarodno savjetodavno tijelo koje se, u osnovi, bavi umjetničkim pitanjima asocijacije, sa posebnim akcentom na Svjetsku horsku olimpijadu. Od osnivanja Savjet sukcesivno uključuje uspješne i nagrađivane umjetnike iz oblasti horske muzike kao predstavnike svojih zemalja, te okuplja ugledne kompozitore i dirigente iz cijelog svijeta.

- Zvanično pismo i potvrdu o prijemu u članstvo ovog uglednog strukovnog tijela uputio mi je lično predsjednik Svjetskog horskog savjeta Ginter Tič, sa željom da zajednički nastavimo sa misijom unapređenja i razvoja cjelokupne svjetske horske zajednice - rekao je Matović.

Istakao je da je za njega to izuzetno priznanje i potvrda dosadašnjeg napornog rada i aktivnosti na kulturnoj i globalnoj afirmaciji ovih prostora.

- Nakon godina rada i stvaranja konačno mogu da kažem da sam pri kraju komponovanja djela "Plava grobnica", velikog vokalno-instrumentalnog djela oratorijumskog tipa za soliste, hor i orkestar, zasnovanog na besmrtnim stihovima velikog srpskog pjesnika Milutina Bojića - najavljuje ekskluzivno za "Glas Srpske" Matović.

Pisanje ovako obimnog djela, ističe on, je pored kreativnog iziskivalo i ogroman fizički angažman.

- U pitanju je tema koja me kao svojevrstan zavjet "proganja" još od srednjoškolskih dana i jednostavno nisam mogao da se smirim sve do posljednjeg takta. Krajem 2015. će se navršiti stotinu godina od početka povlačenja srpske vojske preko Albanije na Krf i smatram da je to izuzetna prilika da se kroz izvođenje jednog ovakvog djela - kaže Matović.

Njegova ideja je da, kroz primjenu elemenata multimedije, realizacija projekta "Plava grobnica" pored umjetničkog obuhvati i istorijsko-edukativni aspekt, što će omogućiti adekvatnu prezentaciju i razumijevanje djela prilikom izvođenja van granica RS i Srbije.

Posebnu pažnju posvetiće osmišljavanju aktivnosti i načina da se oratorijum ne svede na samo jedno grandiozno premijerno izvođenje.

"Banjalučanke"

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" počeo je pripreme za novu sezonu.

- Banjaluka u aprilu proslavlja 70 godina od oslobođenja i naša je želja da sugrađanima priredimo nezaboravan koncert sa solistima i gostima na otvorenom. Međutim, to zavisi od mnogo faktora - najavljuje Mladen Matović.

"Banjalučanke" će nastupiti na Evropskom horskom prvenstvu koje će biti održano u njemačkom gradu Magdeburgu od 5. do 12. jula, a na kojem će učestvovati više od 200 horova iz Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana