Matović: I naredne godine da budemo ambasadori kulture i umjetnosti

Srna
Matović: I naredne godine da budemo ambasadori kulture i umjetnosti

BANjALUKA - Direktor Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović rekao je da ova ustanova uspješno privodi kraju tekuću godinu, uprkos svim izazovima zbog pandemije virusa korona, te da hrabro ulazi u narednu sezonu sa ambicioznim planovima i željom da kao i do sada bude reprezentativan ambasador kulture i umjetnosti Banjaluke i Republike Srpske.

"Naravno, naša prva i najveća želja je da se svi što prije vratimo u našu `staru normalnost`, koja je osnovni preduslov da čovječanstvo, a s njim i Banski dvor, krenu naprijed", rekao je novinarima Matović, povodom završetka jedne od najizazovnijih sezona u istoriji ove ustanove kulture.

Matović je rekao da se pokazalo da je publika u ovim teškim vremenima i te kako željna duhovnog i nematerijalnog segmenta života.

"Tako da smo ovu sezonu shvatili kao svojevrsnu misiju u okviru koje smo nastojali da kroz kulturu i umjetnost damo svoj doprinos u lakšem prevazilaženju teških dana i mjeseci koje je sa sobom donijela pandemija", naglasio je Matović.

On je podsjetio da je Banski dvor bio prva ustanova kulture u Republici Srpskoj i BiH u kojoj je održana višednevna kulturna manifestacija sa publikom, nakon prvog talasa virusa korona.

"Riječ je o uspješno realizovanom Trećem regionalnom festivalu književnosti `Imperativ` kojim smo faktički `probili led` i započeli sa primjenom epidemioloških mjera koje su se pokazale kao efikasne i doprinijele da svi programi u ovoj sezoni proteknu bez problema", istakao je Matović.

Prema njegovim riječima, Banski dvor je početkom juna uspostavio ozbiljan epidemiološki protokol prilikom posjete svim programskim sadržajima i na taj način osigurao maksimalnu bezbjednost publike, koja je sa velikim interesovanjem pratila sve događaje, te je nerijetko zabilježeno i višestruko interesovanje u odnosu na kapacitet koji je trenutno dopušten.

"Uzmemo li u obzir da je ustanova kao i čitav svijet tokom ove sezone bila zatvorena puna tri mjeseca, zadovoljstvo nam je što možemo reći da smo na kraju ipak došli do broja od skoro 120 raznovrsnih muzičkih, likovnih, književnih i filmskih programskih sadržaja, koji su realizovani u ovoj godini u vlastitoj produkciji Banskog dvora", rekao je Matović.

On je naveo da je u ovoj godini otvoren i "Art bioskop", novi prostor Banskog dvora za kulturne namjene, osnovan gudački kamerni orkestar "Ban Svetislav Tisa Milosavljević", te realizovana prva etapa stalne izložbene postavke iz porodične zaostavštine bana Todora Lazarevića.

"Posebno smo ponosni na činjenicu što smo uspjeli nastaviti tradiciju naših festivalskih manifestacija - Internacionalnog muzičkog festivala 'Jesenja sonata' i Festivala džez muzike 'Intajm džez fest', koji su uz učešće etabliranih umjetnika u ovoj godini doživjeli svoje treće festivalsko izdanje i bili jedni od rijetkih u regionu koji su održani pred publikom", rekao je Matović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana