Matijeviću "Zlatni krst kneza Lazara"

Srna
Matijeviću "Zlatni krst kneza Lazara"

GRAČANICA- Vladan Matijević iz Čačka dobitnik je prestižnog priznanja za sveukupno književno djelo "Zlatni krst Kneza Lazara", odlučio je žiri ovogodišnje manifestacije "Vidovdansko pesničko bdenije" koja se održava u Gračanici.

U saopštenju žirija ističe se da Matijević pripada najistaknutijim srpskim prozaistima u vremenima kada se proza uveliko piše prema kalupima "kulturne industrije".

"Matijević se kalupima poigrava, a skrajnuti junaci i njihovi mali svetovi obeleženi su groteskom i karikaturom kao merom opšte deformacije sveta i čoveka", piše u obrazloženju odluke.

"Gračanička povelja" dodijeljena je pjesniku Radetu Tanasijeviću iz Draževca kod Obrenovca čiji život i pjesnički rad, kako je navedeno, predstavljaju rijedak slučaj u srpskoj savremenoj književnosti. Tanasijević pjeva o prizorima običnim i začudnim, o prolaznosti koju prati oko sebe i u sebi samom, ocijenio je žiri.

Priznanje "Kondir Kosovke djevojke" pripalo je pjesniku Miloju Radoviću iz Kraljeva, a "Pero despota Stefana Lazarevića" pjesniku i kritičaru Žarku Milenkoviću iz Preoca kod Gračanice koji je među zapaženim mlađim srpskim piscima na Kosovu i Metohiji.

Nagrade će biti uručene na svečanosti u porti manastira Gračanica, u utorak, 27. juna, u okviru "Vidovdanskog pesničkog bdenija".

Žiri za dodjelu likovnih nagrada odlučio je da ovogodišnje prestižno priznanje "Longin" za sveobuhvatno stvaralaštvo dodijeli slikaru Savi Rakočeviću rođenom u Peći. Nagrada "Dimitrije Popović" za najuspješnijeg mladog učesnika na Likovnoj koloniji pripala je akademskom grafičaru Nikoli Iliću iz Lepine kod Lipljana. Priznanja će umjetnicima biti uručena u nedjelju, 25. juna, u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana