Matija Bećković: Unikatni jezik velikog pjesnika

Priredila: Aleksandra Madžar
Matija Bećković: Unikatni jezik velikog pjesnika

Andrićgrad - Nije moje da odajem priznanje priznanju koje sam dobio, ali s obzirom na to da se to priznanje prvi put dodeljuje i da ga dodeljuje Andrićgrad, najvažniji poduhvat posle "Na Drini ćuprije" i da se vezuje za Andrićevo ime, ne mogu da prećutim da me nagrada raduje.

Rekao je ovo priznati književnik Matija Bećković poslije lijepe vijesti da je dobio nagradu za životno djelo Instituta "Ivo Andrić" za nedavno objavljene "Tri poeme".

Baš kao i uvijek, svaka njegova rečenica imala je posebnu težinu, a Bećković je ovaj put izrazio duboku nadu da bi se i Andrić saglasio odlukom žirija.

Prisjetio se i svojih susreta sa srpskim nobelovcem.

- Znam da me je Andrić uzimao u zaštitu tamo gde je mogao, a da mi to nikada nije rekao - naglasio je pisac.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog dijela, čiji će iznos biti saopšten na uručenju 8. januara u 13 časova u prostorijama Instituta "Ivo Andrić" u Andrićgradu.

Pored ove vrijedne nagrade Bećkoviću, žiri, koji je radio u sastavu prof. dr Jovan Delić (predsjednik), Ranko Risojević i Maja Mandić, nagradu za najbolji roman u 2015. godini dodijelio je Vladimiru Kecmanoviću za njegovo djelo "Osama".

Velika književna nagrada Instituta "Ivo Andrić" dodjeljuje se u dvije kategorije - za ukupan doprinos srpskoj književnosti autora koji je u proteklih pet godina objavio zapaženo djelo i za najbolji roman objavljen prvi put u Srbiji i Republici Srpskoj na srpskom jeziku od 1. januara do 31. decembra.

Obrazlažući odluku žirija, Delić je naglasio da je Bećković spojio, kao malo ko u svjetskim razmjerama, arhaično i moderno, zbog čega su "njegove poeme svetski fenomen, a ne neki epski srpski anahronizam, ograničen dijalektom i provincijskim međama".

- Bećković je napravio nešto što je gotovo nemoguće u poeziji. Za poeziju se obično govori da je monološkog tipa, jednoglasna, a Bećković je unevši priču, kazivače, likove, učinio višeglasje. Ono što je najbolji roman ostvario u svetskoj prozi, on je to učinio u poeziji. Po tome je unikatan - istakao je Delić.

Predsjednik žirija uporedio je Kecmanovićev roman sa djelima "Kad su cvetale tikve" Dragoslava Mihailovića i "Prokleta avlija" Ive Andrića, naglasivši da je autoru, poznatom po romanu "Top je bio vreo", ponovo pošlo za rukom da napiše knjigu koja se čita i koja će se vjerovatno biti prevođena.

Internacionalna nagrada

Osnivač i direktor Instituta "Ivo Andrić" Emir Kusturica je naglasio da će nagrada biti vrlo značajna, posebno kada se otkrije iznos novčanog dijela i dodao da namjeravaju sljedeće godine da je internacionalizuju.

- Sljedeće godine ćemo razmatrati i knjige pisane na drugim jezicima, jer je i život Ive Andrića zapravo almanah internacionalizma. Kada zavirimo u roman "Na Drini ćuprija" možemo pronaći više nacija nego što ih danas živi u Njujorku - rekao je Emir Kusturica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana