Matija Bećković govorio stihove na Trgu slobode u Trebinju: Jezik je crkva u kojoj pjesnici služe

Ratomir Mijanović
Matija Bećković govorio stihove na Trgu slobode u Trebinju: Jezik je crkva u kojoj pjesnici služe

Trebinje - Akademik Matija Bećković bio je gost "Trga pjesnika" u Trebinju, a Trebinjci su imali još jednu priliku da čuju omiljene stihove u nenadmašnoj interpretaciji njihovog tvorca.

Kako to samo zna Matija Bećković, u subotu uveče, sa prepoznatljivim šarmom i ekspresijom, govorio je misli utkane u stih "pod otvorenim nebom", a kako kaže bard savremene srpske poezije, i za njega je to bilo posebno iskustvo.

- Od Trebinja nema grada kome je priličnije da priredi na trgu veče poezije u 21. veku. Tu, pored spomenika herojima i mučenicima Prvog svetskog rata, nedaleko od Njegoševog i Dučićevog spomenika. Nedaleko i od Gračanice, koja je zamenila Lovćen i na neki način učinila Trebinje novim Cetinjem - kazao je Bećković.

On je rekao da se na trgu "na kojem su govorili toliki pesnici, heroji i vojevođe i ove večeri služilo jeziku i njegovim zakonima", a što je posebno značajno - u gradu i među ljudima čiji jezik je Vuk Karadžić uzeo za književni srpski jezik i "koji su svi drugi Srbi učili da bi pravilno govorili".

- Jezik je crkva u kojoj pesnici služe. Sam jezik, ta crkva, se ne vidi, ali se čuje. I jezik kroz pesnike govori ono što hoće, a pesnici su tu da mu ne smetaju i ne podvaljuju - kaže Bećković.

Na književnoj večeri Matije Bećkovića predstavljeno je i posljednje izdanje njegovih sabranih djela - u 12 knjiga pjesama, poema i besjeda, koje su priredili "Štampar Makarije" Beograd, "Oktoih" Podgorica i Andrićev institut iz Višegrada.

Manifestacija "Trg pjesnika" održava se u okviru "Trebinjskih ljetnih svečanosti", a organizator je Kulturni centar Trebinje.

Kad bih znao da

Kad bih znao da bih se ponosno držao

Na robijama i pred sudovima:

Žario bih, palio, i sve izdržao

I svemu se odupro golim udovima!

Kad bih znao da bih sto ispod stopala

Sam ćušnuo i sam omču namakao:

Večnosti bi se moja duša dokopala

A moj dželat bi za mnom zaplakao!

Al bojim se da bih počeo da molim

Da plačem, klečim i sve da izdajem,

Da bih sačuvao samo život goli

Na sve da pljunem, na sve da pristanem!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana