Marko Stojanović o svom kultnom strip serijalu “Vekovnici”: Duboko balkanska priča koja je osvojila svijet

Branislav Predojević
Marko Stojanović o svom kultnom strip serijalu “Vekovnici”: Duboko balkanska priča koja je osvojila svijet

BEOGRAD - Od prve knjige, objavljene 2007. godine u četiri broja “Politikinog zabavnika”, strip serijal scenariste Marka Stojanovića “Vekovnici” - koji danas živi u dvanaest albuma, izgradio je i potvrdio status najdugovječnijeg i najvažnijeg strip poduhvata na srpskom jeziku.

Uveliko kultni serijal u protekloj godini dočekao je izdanje u vidu prvog Integrala (prva dva broja serijala “Rekvijem” i “Pasji život” u tvrdom povezu i koloru na 134 stranice), a u ovoj izlazak redovnog, 11. albuma, što je, kako Stojanović navodi, nadmašilo početne planove.

- Jovan Ukropina i ja osvojili smo prvu nagradu “Politikinog zabavnika” za strip na Međunarodnom salonu stripa u SKC-u te neke 2003. godine. Uredniku “Zabavnika” Zeferinu Grasiju poklonio sam tim povodom album “Maks Debris: Ispovest pravog krivotvoritelja”, koji sam uradio sa Đorđem Milosavljevićem i Tonijem Radevim. Pročitao ga je, svideo mu se i poželeo da ga objavi u “Zabavniku”. To me je ohrabrilo da pokušam da predložim novi serijal, i budući da je tada noseći strip lista bio “Škorpija” Desberga i Marinija, palo mi je na pamet da bih mogao da probam nešto takvo - rekao je Stojanović za “Glas Srpske”.

On je istakao da je istovremeno počeo da piše četiri albuma, pa je tako Grasiju na uvid podnio prvih nekoliko tabli albuma koji su crtali Vladimir Aleskić, Srđan Nikolić Peka, Toni Radev i Nebojša Pejić.

- Grasi je malo razmislio na licu mesta, razgledavši table, a onda naručio izradu serijala. Na kraju je u časopisu izašao samo hronološki prvi album “Rekvijem”, ali to je već druga i duga priča. Koliko god da se priča sa “Zabavnikom” tada neprijatno završila, ovaj inicijalni zamajac je pokrenuo stvar. Na svu sreću, nikad nije stala posle toga - kaže Stojanović.

Strip prati doživljaje misterioznog kineskog vampira Čena i besmrtnika Kraljevića Marka, koji s kraja 18. vijeka susreću mitološka bića, ali i istorijske ličnosti kao što su Mocart, Stevan Sinđelić, Miloš Obilić, te likove iz književnosti poput Fausta, D'Artanjana, Frankenštajna.

- Marko se sam nametnuo kao glavni junak, kao jedan od najupečatljivijih likova naše narodne književnosti. Voleo bih da se sad pravim pametan i da kažem da je izbor bio strateški, jer ga svojataju makar tri balkanska naroda, dok ga više-manje poznaju svi, ali jednostavno, vratio sam mu se kao nekome ko je obeležio moje detinjstvo, osećajući da tu ima materijala za dobru priču. Čen je došao iz potrebe da Marku pridružim partnera koji je u svemu njegova suprotnost kako bi među njima uvek postojala dinamika, drama - a ako neko zna za bolji kontrast eksplozivnom i alkoholu sklonom balkanskom grmalju besmrtniku od uzdržanog i mudrog sitnog kineskog vampira, neka mi kaže. Ja nisam znao kad sam smišljao “Vekovnike”, a nisam znao ni u šta će “Vekovnici” izrasti. Priča se zakotrljala, kao grudva u crtanim filmovima, i kotrljajući se nizbrdo skupljala sve više i više mase i brzine - objašnjava on.

Stojanović je svoj dugogodišnji projekat pokrenuo tako što je potražio pomoć domaćih crtača, sa idejom da oni daju doprinos sa po nekoliko besplatno nacrtanih tabli. Sada, kada je serijal etabliran, tražen i voljen, on ističe da odavno nema problema sa nalaženjem crtača. Na stripu je sarađivalo više od 200 umjetnika, ali ni sam Marko ne zna tačan broj.

- Samo u devetom albumu “Zemlja čuda” učestvovalo je 76 autora, tako da sa punim pravom možemo da tvrdimo da ih ima više od 200. To su autori iz Grčke, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Hrvatske, BiH, Rumunije, Slovenije, Turske, Nemačke, Rusije, Slovačke, Letonije, Brazila i Srbije - jasan je Marko.

Gledano iz ugla publike, kritike i struke, serijal “Vekovnici” je istorijski događaj za domaći strip, prije svega zbog ideje o junacima i kompleksnoj priči iz domaćeg miljea i načinu na koji se oko jednog stripa vezao ogroman broj domaćih autora, a Stojanović kao ključni scenarista ovog poduhvata kaže da kraj sage sigurno nije ni blizu.

- Nije na meni da procenjujem značaj serijala, ali više puta mi je skrenuta pažnja da je ovo jedinstven projekat po broju i kvalitetu autora koji u njemu učestvuju, po tome koliko je po karakteru i filingu baš balkanski, a prilično ga unikatnim čini i to što svi oni koji rade na njemu to čine potpuno volonterski, bez ikakve nadoknade. Planiram da “Vekovnike” radim dok god se budem bavio stripom. Nezahvalno je prognozirati do kada će to biti, ali “Vekovnike” ću raditi do daljeg - zaključio je on.

Integrali

Na ideju o kreiranju integrala Stojanović kaže da je došao “na zahtjev publike” - jer prvih albuma nije bilo na tržištu.

- Drugi integral “Vekovnici: Prah i pepeo” je u pripremi i ja se nadam da bi ga mogli već u septembru imati u rukama. Takođe, u pripremi su dva redovna albuma, videćemo koji će biti prvi na meniju, da li će to biti “Izbor”, urađen sa petnaestak autorki sa prostora čitavog Balkana koji se bavi sudbinom amazonke Aele, ili svojevrstan nastavak nultog, bajkovitog albuma pod nazivom “Istina i druge bajke”, na kome je takođe sarađivala šarolika ekipa od Istanbula do Triglava - kaže kreator ovog monumentalnog serijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana