Marina Abramović: Uvijek ću imati vremena za Srbiju

Srna
Foto: Ilustracija

Jedna od najuticajnijih umjetnica performansa današnjice Marina Abramović poručila je, poslije priznanja koje joj je dodijelila Srbija, da će uvijek imati vremena da posjeti svoju zemlju i da samo treba ponovo da joj se pošalje poziv.

- Trenutno do 2025. godine imam kompletno pun raspored, ali ću uvijek imati vremena za našu zemlju - rekla je Abramovićeva u Njujorku za Tanjug.

Abramovićevoj, kojoj je u Njujorku izaslanik predsjednika Srbije, ambasador Marko Đurić uručio zlatnu medalju za zasluge, rekla je i da je veoma zahvalna za to priznanje i da ne zna da li je bila spremna da je dobije ranije.
 
- Vrlo je lako kritikovati sve. Ja ne volim da kritikujem kada nešto dobijem - rekla je Abramovićeva ocjenjujući momenat u kome joj je dodijeljena nagrada riječima „uijvek je vrijeme kada treba da bude vrijeme“.
 
Kaže i da je za nju bila veoma važna izložba „Čistač u Muzeju savremene umjetnosti“, kao i njen povratak u Beograd te 2019. godine.
 
Na pitanje da li joj je žao što nije ranije došla u Beograd, Abramovićeva kaže da to nije učinila iz jednostavnog razloga – Beograd nije bio spreman za nju.

- Našim ljudima uvijek stranci moraju da kažu koliko naši ljudi vrijede da bi ih priznali. To je izgleda naša istorija. Vrlo je žalosno, ali je tako - ocjenjuje Abramović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana