Marija Pilipović, flautistkinja, za “Glas Srpske”: Umjetnici muzikom pričaju priču

Milanka Mitrić
Marija Pilipović, flautistkinja, za “Glas Srpske”: Umjetnici muzikom pričaju priču

Na programu koncerta se nalaze neka od standardnih flautističkih kompozicija, kao i autorske kompozicije koje su pisane/komponovane za naš ansambl. Program je stilski raznolik i interesantan - sa jedne strane virtuozan, sa druge okrenut ka savremenim muzičkim tokovima.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” flautistkinja Marija Pilipović, koja svira flautu, pikolo i alt flautu, članica ansambla “Flutete” koji će u ponedjeljak u 21 čas nastupiti u Art dvorištu Banskog dvora. “Flutete” osim nje čine Sunčica Lončar (flauta i bas flauta) i Dejan Janković (klavir).

- Od autorskih kompozicija za ovaj koncert izvešćemo djela Ljubomira Nikolića i Hajrudina Muhića - dodaje Pilipovićeva.

GLAS: Na repertoaru će se naći Doplerova, Klarkova, Muhićeva i Nikolićeva djela, kompozicije različite tematike i emocija. Kada govorimo o flauti, koliko je teško upravo ovim instrumentom prenijeti sve te različite emocije koje muzika umije da prikaže?

PILIPOVIĆ: Putujući kroz različite muzičke stilove prikazaćemo kako se kroz decenije razvijao kompozitorski doživljaj flaute kao instrumenta, solističkog, ali i u kamernom ansamblu, te koliko su kompozitorske ideje različite. Ono što smatramo interesantnim jeste to što će publika moći da čuje širok spektar zvučnih mogućnosti našeg ansambla. Izvođači prenose emocije ili raspoloženja na publiku, bez obzira koji instrument sviraju, i kako su brojni umjetnici rekli, oni pričaju priču, tako da ostaje na nama da uvijek dosljedno prepoznamo  i osmišljeno realizujemo kompozitorske ideje.

GLAS: Muhićeva kompozicija koju ćete izvesti nosi naziv “Altered brain”, djelo koje je inspirisano džezom i nostalgijom, u kojoj su, kako je autor naveo, muzikom opisana stanja uma i stresne situacije. Koliko Vam je muzika neki oblik suočavanja sa stresnim situacijama svakodnevice?

PILIPOVIĆ: Umjetnost, muzika ili rad uopšte pružaju čovjeku mogućnosti oslobađanja od stresa ili lošeg raspoloženja. Svaki proces rada, vježbanja ili stvaranja može da donese dosta izazova, pitanja, ali traženje rješenja i uspješna realizacija je ono što pruža osjećaj sreće i zadovoljstva i omogućava napredak pojedinca. Umjetnici imaju sreću da svoja unutrašnja raspoloženja ili pitanja prikažu u svojim djelima ili interpretaciji te na taj način “ispričaju” svoja iskustva, dileme i emocije sa kojima se susreću u svakodnevnom životu.   

GLAS: Na programu koncerta naći će se jedna zanimljiva kompozicija Ljubomira Nikolića “Od zapisanog” - igra zvuka, svjetla i pokreta. Pošto je to nešto nalik muzičkom teatru, zanima me, koliko je Vama to zanimljiv dio umjetnosti? I koji je to neki najbolji način uvezivanja muzike i pozorišta u tu neku zajedničku igru?

PILIPOVIĆ: Muzički teatar kao stil je prisutan u savremenoj muzici i zastupljen među kompozitorima i izvođačima. Kompozitori modernog vremena su shvatili da publika želi da muziku doživi svim čulima, ali i da muzika može da pruži totalni čulni doživljaj. Upravo iz te ideje se i razvio muzički teatar koji nudi spajanje različitih elemenata teatra i muzike, kroz govor, pokret, mimiku i dr. Sada muzičar ima i novu ulogu, a to je uloga glumca, naratora, ponekad i plesača. Ova vrsta performansa zahtijeva drugačije vještine, ali nama se svidjela ideja Ljubomira da komponuje u smjeru muzičkog teatra, te po reakcijama publike i struke smatramo da uspješno realizujemo ovu umjetničku priču.

Festival

GLAS: S obzirom na to da “Flutete” već nekoliko godina organizuju Dane flaute, kakva su Vaša iskustva i utisci što se približavanja ovog instrumenta publici (posebno najmlađoj) tiče?

PILIPOVIĆ: Dani flaute se ove godine realizuju šesti put. Svake godine radimo na tome da ugostimo kvalitetne umjetnike/predavače iz zemlje i inostranstva koji će učesnicima pružiti nova iskustva, savjete, ali i ugodnu atmosferu rada i druženja. Ono što mi u okviru manifestacije razvijamo je i zajedničko sviranje u orkestru, koji učesnicima pruža nesvakidašnje iskustvo jer učestvuju u radu i sviranju orkestra sa preko 40 članova. Nekima je to prvi susret sa pikolo, alt ili bas flautom. Flauta je kod nas instrument koji je popularan kod djevojčica, ali sve više se povećava i broj dječaka koji je sviraju, te ćemo ove godine ugostiti dvojicu muških, izuzetno uspješnih flautista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana