Marija Bjelošević za "Glas Srpske": Za rast umjetnika važan iskren rad sa emocijom

Milanka Mitrić
Marija Bjelošević za "Glas Srpske": Za rast umjetnika važan iskren rad sa emocijom

Ako to što radiš, činiš iskreno i  sa emocijom, to podrazumijeva težnju ka konstantnom rastu umjetnika i djela, prevazilaženju samog sebe, ne težnji da budeš inovativan u odnosu na druge, nego u okviru svog rada. Po meni je to jedinstveno i osjeti se na samim radovima. Kazala je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" akademska slikarka Marija Bjelošević, čija izložba "Raslojavanje predjela" će biti otvorena u ponedjeljak u  19 časova u salonu Tise Milosavljevića, u Banskom dvoru Kulturnom centru. - Kada je umjetnost današnjeg vremena u pitanju, smatram da je rad u kontinuitetu nešto što samo nameće da budeš inovativan - dodala je Bjeloševićeva.

 

GLAS: Šta je to što je stalo u izložbu "Raslojavanje predjela"?

BJELOŠEVIĆ: Osim samih radova, koji čine ovu postavku, stale su dvije godine predanog rada u ateljeu na Akademiji, prijala mi  je radna atmosfera u okruženju novih kolega sa klase moje mentorke Borjane Mrđa. Bilo je tu dosta pozitivnog iskustva koje je i uticalo na razvoj postavke koju čini "Raslojavanje predjela".

GLAS: Šta sve postavka obuhvata, kako je nastajala?

BJELOŠEVIĆ: Postavka obuhvata selekciju radova koji su nastali u okviru mojih master studija na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, pejzaže realizovane u mediju klasične slike, te predstavljanje jednog pejzaža podijeljenog na više dijelova platna. Svaki dio funkcioniše sam za sebe, ali ga je moguće sagledati i kao cjelinu. Obuhvata i sliku/instalaciju koja je zamišljena kao predio kroz koji će posmatrač moći da prošeta te instalaciju kojom želim da određeni predio napusti ram u koji je smješten. 

GLAS: Postoji li glavna nit ili ideja, koja uvezuje sva djela ili svako odvojeno ima neku svoju priču?

BJELOŠEVIĆ: Ono što je zajedničko svim radovima je tema kojom se ja bavim, pejzaž, prikazan na svim radovima uključujući i instalacije. Moje ideje i cilj bili su da različitim pristupima istražim na koji način je sve moguće vizuelno približiti posmatraču, unutrašnja osjećanja vezana za unificirani i opšti pojam predjela, te da se posmatrač "uvuče" u samu suštinu pejzaža. Isto tako, glavna nit na djelima je težnja da posmatrač osjeti djelić atmosfere, ali i emocije koju osjećam pri boravku u određenom predjelu, i nakon toga, u procesu nastanka slike, što u stvari i jeste moj krajnji cilj.

GLAS: U kom smjeru je otišlo ovo što ste sada stvarali, u odnosu na neka ranija djela?

BJELOŠEVIĆ: Već na osnovnim studijama sam počela da se priklanjam pejzažu jednoj od najstarijih tema u istoriji umjetnosti. Tada sam imala ambicije da ga osavremenim – pejzaži su bili prikazi samog drveta i njegovih varijacija. Ono što je za taj ciklus karakteristično da je fovistički kolorit bio moje najveće oružje. U protekle dvije godine su se desila određena odstupanja, tema je ostala ista, ali slika pejzaža nije građena krošnjama nego predstavlja sveukupnost prirode, kojoj uloga boje nije primarno opisna već je ekvivalent emociji i mom doživljaju u određenom predjelu. Sadržaj je prikazan tako da ne ugrožava samu suštinu pejzaža, oslobođen je od tradicionalnog prikaza i raslojen do individualnog prostora, potom datog posmatraču da ga evocira i upućuje na čistu emociju, kao i na iskonsku vezu sa predjelom.

GLAS: Postoje li umjetnici ili periodi kojima ste naklonjeniji ili koje provlačite kroz ono što stvarate?

BJELOŠEVIĆ: Već sam pominjala da se moje stvaralaštvo i zasnovalo na načelima fovizma i ekspresionizma, pa samim tim i umjetnicima koji su pripadali tom pravcu. U okviru ove postavke postoje radovi koji jasno upućuju na uticaj Dejvida Hoknija - zbog dijeljenja cjeline na više dijelova, ali i koloristički. Neophodno je pomenuti naše domaće umjetnike koji su mi inspirativni, kao recimo nešto što je najsvježije na umjetničkoj sceni, a to je postavka izložbe u MSRS "Priroda senzibiliteta", banjalučke umjetnice Biljane Gavranović posebno ciklus slika "Asocijativni pejzaži".

GLAS: Šta  publika može da očekuje, da li možete da nam otkrijete prije otvaranja ove izložbe?

BJELOŠEVIĆ: Kada su slike  u pitanju definitivno će akcenat biti na  koloritu i emociji, a što se tiče instalacija one su u stvari i koncipirane tako da se prilagođavaju izlagačkom prostoru, pa samim tim i ja ću se prvi put u potpunosti sresti sa njima i sagledati ih. Radujem se tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana