Manifestacija srpskom kompozitoru u čast održana u Istočnom Sarajevu: Smotra posvećena stvaralaštvu Vojina Komadine

Srna
Manifestacija srpskom kompozitoru u čast održana u Istočnom Sarajevu: Smotra posvećena stvaralaštvu Vojina Komadine

ISTOČNO SARAJEVO - Manifestacija “Dani Vojina Komadine” održana je na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. U okviru smotre posvećene ovom srpskom kompozitoru održan je i naučni skup, na kojem su učestvovali gosti iz Srbije, Ukrajine, Rusije, Hrvatske i BiH.

Član Organizacionog odbora, magistar muzike Peđa Hart rekao je da je naučni skup “Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu” pokrenut ove godine i većim dijelom je posvećen proučavanju stvaralaštva Komadine.

- Zadovoljni smo odzivom gostiju iz Srbije, Ukrajine, Rusije, Hrvatske i BiH, koji su održali veoma uspješne i konstruktivne sesije iz oblasti muzikologije, muzičke pedagogije, muzičke teorije i izvođaštva - naveo je Hart.

Jedan od 26 izlagača na naučnom skupu bio je Zoran Komadina, koji je gostima i studentima Muzičke akademije govorio o odnosu njegovog oca prema tradiciji i muzičkom nasljeđu.

U okviru manifestacije održan je i veoma uspješan koncert, na kojem su sopran Klaudija Krkotić i pijanista Sonja Radojković promovisale kompakt disk “Tražim pomilovanje”, vokalni opus za glas i klavir Vojina Komadine.

U završnom dijelu ove kulturne manifestacije, koja je realizovana treću godinu zaredom, profesori na Muzičkoj akademiji Valentina Dutina i Ivana Cerović predstavile su autorski rad, knjigu “Analitički prikaz muzičkog djela kroz prizmu i interakciju različitih muzičkih dinamika”, pripremanu oko tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana