Manifestacija “Prljača” okupila pjesnike regiona FOTO

Srna
Manifestacija “Prljača” okupila pjesnike regiona FOTO

DERVENTA - Cvijetin Baja Lobožinski iz Novog Sada sa pjesmom “Na obali reke” pobjednik nagradnog konkursa za izbor najbolje pjesme posvećene ljepotama voda, a nagrada mu je danas zvanično uručena u Derventi, u okviru manifestacije 20. Međunarodni ilindanski pjesnički susreti “Prljača 2021”.

“Moje zadovoljstvo je preveliko i zaista sam počastvovan što sam tu. Ovo je treći put da učestvujem i mogu da kažem žtreća srećaž jer sam osvojio prvu nagradu”, rekao je Lobožinski i dodao da se pisanjem poezije bavi već dugi niz godina.

Susreti su održani u prostorijama Centra za kulturu, u organizaciji Srpskog književnog kluba “Vihor” iz Dervente, gdje je učešće uzelo pedesetak pjesnika.

Na nagradni konkurs je stiglo 87 radova iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Njemačke i Švajcarske.

Pobjednik u kategoriji šaljiva pjesma je Gordana Ilić iz Doboja sa pjesmom “Ulovio sam soma jednog”, a u kategoriji “Ukrinski cvijet” Slava Stanojević iz Teslića sa pjesmom “Ljubavni ples Ukrinskog cvijeta”.

Pohvaljene su pjesme Rade Janjušić iz Doboja, Mirele Gavranović iz Čelinca, Aleksandre Mrakić iz Gradiške, Vere Koropkin Ratkovac, Evite Bojkovac i Milorada Miše Đurđevića iz Dervente.

Predsjednik “Vihora” Derventa Nenad Simić rekao je na manifestaciji da je značaj susreta višestruk i prelazi okvire lokalnog karaktera, a osim promocije u oblasti kulture značajan je doprinos i promociji turističkih potencijala grada.

“Na manifestaciju dolaze pjesnici iz mnogih krajeva i nakon boravka na rijeci Ukrini, obilaska grada, vraćaju se ponovo i u vrijeme kada se ne održava manifestacija žPrljačaž, čime smo doprinjeli promociji grada Derventa”, rekao je Simić.

Prema njegovim riječima, i u najteže vrijeme, kao što je bilo prošle godine za vrijeme mjera zabrane i ograničenja u vezi širenja virusa korona, održana je tradicija pjesničkih susreta.

Simić je posebnu zahvalnost istakao gradonačelniku Dervente Miloradu Simiću, generalnom pokrovitelju pjesničkih susreta.

“Veliko hvala Simiću koji nas godinama moralno i materijalno podržava, koji ima razumjevanja za naše zahtjeve u vezi pokroviteljstva, kao i za druge aktivnosti Kluba. To je činio prvo kao načelnik opštine Derventa, a od februra 2021. godine u ulozi gradonačelnika”, rekao je predsjednik “Vihora”.

“Vihor” je povodom 20 godina manifestacije “Prljača” posebnim plaketama odlikovao gradonačelnika Dervente Milorada Simića, Stevku i Ranka Preradovića, Vitu Bojkovca i idejne i stvarne utemeljivače Susreta Savka Pećića Pesu, Slavka Pokrajaca i Milorada Mišu Đurđevića.

Posebnim zahvalnicama nagrađeni su klubovi sa kojima “Vihor” ima višegodišnju saradnju i nekoliko pojedinaca.

Učesnici manifestacije posjetili su i obale rijeke Ukrine u naselju Bosanski Lužani.

Na susretima je promovisan zajednički zbornik koji nosi naziv “Vihorovo ilindansko saborovanje”, gdje su, osim učesnika na nagradnom konkursu, zastupljene pjesme prijatelja ovog kluba.

Susretima su prisustvovali predstavnici Zavičajnog udruženja Srba “Koreni” iz Sombora, Saveza srpske dijaspore i Udruženja književnika Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana