»Malo morgen« komedija o surovoj svakodnevici

Aleksandra Madžar
»Malo morgen« komedija o surovoj svakodnevici

Banjaluka - Priču o običnim porodicama, njihovim snovima, željama i razlozima zbog kojih se u današnje vrijeme dave u moru problema ispričao je na snažan način komad "Malo morgen", koji je premijerno izveden na sceni Doma omladine u produkciji "DIS teatra".

Jedan od razloga zašto je publika u četvrtak uveče stojeći i ovacijama vraćala nekoliko puta glumce na pozornicu, sigurno je činjenica da su na sceni vidjeli odraz svog života, probleme njihovih bližnjih i osjetili ustajalost svakodnevice koja guši.

Aplauzi tokom predstave na replike mladih glumaca produžili su izvođenje za deset minuta, na šta je ekipa posebno ponosna.

- Komad je otvorio mnoga pitanja o kojima smo željeli da progovorimo. Neka od njih su odnos majke i kćerke, generacijski jaz, alkoholizam, želja za napuštanjem zemlje, problem "naciona" koji se često javi tamo gdje ne treba - rekao je reditelj komada Novica Bogdanović.

Priznao je da poziv da režira ovaj tekst nije prihvatio odmah, nego tek onda kada je Milana Domuzin, koja glumi u predstavi, uradila adaptaciju.

Domuzinova je objasnila da su ona i Sanela Kasalović željele uraditi komediju, ali da im je teško bilo pronaći komediju za dva lika. Iz tih razloga su ponudile Mirku Komljenoviću saradnju, koja je urodila plodom.

- U tekstu je bilo mnogo stvari za koje mi se činilo da priču vode u drugi pravac i da se na taj način gubi suština. Željela sam komad približiti našem mentalitetu - kazala je Domuzin.

Objasnila je da predstava može da se smjesti u bilo koje doba poslije rata, te da je ova realna i surova priča, nažalost, vrlo bliska našem narodu.

Lik Velije, čovjeka iz srednje Bosne, koji je tragom velikih snova, planova i očekivanja otišao u inostranstvo, tačnije u Njemačku, u potragu za boljim životom oživio je Mirko Komljenović.

- U samom procesu rada na predstavi imali smo namjeru da malo dublje zagrebemo ispod površine. Da ne napravimo predstavu koja će biti "na prvu loptu", već da na neki način dočaramo sliku našeg mentaliteta. Kao najvažnije bih istakao odnos muškarca prema ženi i sam položaj žene u našem društvu - kaže Komljenović.

Dodaje da predstava demistifikuje našu percepciju života u inostranstvu.

- Uglavnom mislimo da u inostranstvu "teku med i mlijeko". Ponekad naši ljudi čak i zavide svojim zemljacima koji su otišli u inostranstvo, a zapravo ni ne znaju kakav je život tamo. To nam ujedno i pokazuje da ne možemo suditi o životima drugih dok ne "obujemo njihove cipele" - zaključuje Komljenović.

Prva repriza

Ova kreativna ekipa pozvala je sve zaljubljenike u teatar da dođu u Dom omladine 20. aprila u 20 časova na prvu reprizu predstave i dožive sve ono što je publika na premijeri imala priliku da osjeti. U sjajnim glumačim kreacijama zablistali su Milana Domuzin, Sanela Kasalović i Mirko Komljenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana