Mali kompozitor otvara vrata

Mirna Pijetlović
Mali kompozitor otvara vrata

Banjaluka - Osmi po redu Festival dječijeg muzičkog stvaralaštva "Mali kompozitor - Banjaluka 2014" biće održan u četvrtak, 20. novembra, u 17 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske, na Međunarodni dan djeteta.

Udruženje umjetnika "Art puls", koje je i organizator festivala jedinstvene koncepcije i jedinog ove vrste u Srpskoj i BiH, u finalnoj festivalskoj večeri okupilo je 15 učesnika koji će nastupiti pred publikom i uz direktan televizijski prenos u programu generalnog medijskog pokrovitelja Radio-televizije RS.

Sve festivalske pjesme će ocjenjivati četvoročlani dječiji žiri, a imena njegovih članova biće objelodanjenja na dan festivala. Uz dosadašnje festivalske zvijezde, specijalni gost revijalnog dijela biće mladi banjalučki pjevač Lukijan Ivanović.

Kao jedinstvena kulturno-obrazovna manifestacija, festival već godinama omogućava aktivno učešće djece u svakoj njegovoj sferi - djeca su kompozitori, tekstopisci, izvođači, voditelji i jedini žiri na festivalu.

- "Mali kompozitor" je jedan od rijetkih festivala sa uporištem u zvaničnom nastavnom planu i programu, te jedini koji se u potpunosti realizuje pod okriljem struke, kroz aktivno učešće više od četrdeset muzičkih pedagoga, što mu daje specifičan dignitet i pedagoško-edukativni karakter - rekao je direktor festivala Mladen Matović.

U proteklih osam godina festival je prepoznao više od stotinu i pedesetoro talentovane djece iz čitave BiH, omogućivši punu afirmaciju njihovih muzičkih i literarnih kreacija, te rad sa najboljim muzičkim pedagozima regiona.

- Osnovni cilj festivala je afirmacija samostalnog dječijeg i literarnog stvaralaštva, te motivacija i podsticanje djece na dalji rad - kazala je izvršni producent festivala Sanela Babić.

ZNAČAJ

- "Mali kompozitor" se već godinama bavi i specifičnim oblicima inkluzije djece i njihovih porodica, te s ponosom ističemo da je UNICEF i ove godine partner našeg festivala. Kuriozitet ovogodišnjeg festivala predstavlja činjenica da će u okviru festivalskog programa ujedno biti obilježeno i 25 godina od usvajanja UN konvencije o pravima djeteta - rekao je Mladen Matović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana