Malešević: Značajan projekat Bašta sljezove boje

Srna
Malešević: Značajan projekat Bašta sljezove boje

Krupa na Uni - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je značaj izgradnje spomen-područja "Bašta sljezove boje" čiji je projekat predstavljen u Hašanima na centralnoj manifestaciji povodom stotinu godina od rođenja Branka Ćopića.

"Projekat je bitan ne samo zato što će obilježiti mjesto odakle je Ćopić ponikao, nego je više značajno da ljudi opstanu na ovom prostoru i vide neku novu nadu", rekao je Malešević.

Malešević je istakao da je Ćopić jedan od naših najplodonosnijih pisaca koji je pisao različite književne forme.

On je napomenuo da je cijela ova godina posvećena Branku Ćopiću i obilježavanju stotinu godina od njegovog rođenja, te podsjetio na manifestacije koje su održane književniku u čast.

Malešević je naveo da su ranije u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Banjaluci organizovali druženje djece iz škola koje nose Ćopićevo ime i kao poklon im uručili knjige ovog pisca.

On je dodao i da su književni susreti na Kozari ove godine bili posvećeni Ćopiću, te da je resorno Ministarstvo i do sada podržavalo ovakve manifestacije.

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić angažovao se da se posredstvom kompanije "M:tel" uredi i opremi biblioteka u spomen-školi u Hašanima.

Posao je urađen za samo dvadesetak dana od prvog Nikolićevog dolaska u Hašane. "Nadam se da će biblioteka koristiti deci da postanu dobri, pametni i plemeniti ljudi", rekao je Nikolić.

Načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković rekao je da su počeli pripremni radovi za izgradnju mlina i replike rodne kuće Branka Ćopića, te da će za krsnu slavu opštine Svetog Luku 31. oktobra biti vidljivi rezultati.

Pisac Ranko Risojević, dobitnik nagrade "Branko Ćopić", smatra da Ćopić nikad nije prestajao da bude veliki i omiljeni pisac.

"Imamo Vuka Karadžića, imamo Petra Kočića, imamo Ivu Andrića i imamo Branka Ćopića - to je ogroman teritorij srpskog jezika - to je naša otadžbina", istakao je Risojević.

U Hašanima je danas održana centralna manifestacija povodom stotinu godina od rođenja Branka Ćopića kojoj su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je ranije obezbijedio 25.000 KM za izgradnju mlina, te srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

U prigodnom programu danas su nastupili učenici osnovnih škola "Branko Ćopić" iz Banjaluke i Donjeg Dubovika, administrativnog centra opštine Krupa na Uni, te hor "Una" iz Novog Grada.

Stihove u čast Ćopiću govorili su Jovanka Stojčinović Nikolić, Ranko Pavlović, Ranko Preradović, Đuro Maričić i Petar Đaković.

Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici bratske opštine Novi Bečej, te opština Novi Grad i Kostajnica, učenici i građani.

Specijalnu zahvalnicu za očuvanje sjećanja na Branka Ćopića danas je dobio predsjednik Fondacije "Branko Ćopić" Svetozar Ličina.

Sinoć je u Donjem Duboviku održana svečana akademija "Piscu u čast" u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske i Zavičajnog društva "Branko Ćopić" iz Hašana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana