Malešević: Zalagaću se za veća sredstva Narodnom pozorištu

Srna
Malešević: Zalagaću se za veća sredstva Narodnom pozorištu

Banjaluka - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je večeras u Banjaluci da će se lično zalagati da budu veća budžetska sredstva za narednu godinu namijenjena Narodnom pozorištu Republike Srpske.

"Za tako nešto ima potreba koje smo već definisali, kao što je na primjer rekonstrukcija određenih djelova objekta da bi u cjelini bio energetski stabilniji", rekao je Malešević Srni uoči premijere predstave "Posljednji mejdan Petra Kočića".


On je naveo da se krenulo u projekciju budžeta za narednu godinu i da će biti nekih povećanja, a da li će se uspjeti "ubaciti" nešto više sredstava za Narodno pozorište zavisi od više faktora.

"Najprije zavisi od toga kakva će biti ukupna projekcija budžeta za narednu godinu, a potom i od narodnih poslanika", dodao je Malešević.

On je istakao da Ministarstvo na čijem je čelu ima poseban odnos prema Narodnom pozorištu Srpske jer je ta ustanova stub razvoja pozorišne umjetnosti u Srpskoj, naglasivši da sredstva koja mu se dodjeljuju nisu uvijek u onom iznosu kakava bi trebalo da budu.

"S obzirom na budžetske, odnosno finansijske mogućnosti, mi se se trudimo da redovno pokrivamo plate, materijalne troškove, a izdvajaju se i sredstva za festival teatara koji se ovde organizuje", rekao je Malešević.

Premijerom "Posljednji mejdan Petra Kočića", u režiji Nebojše Bradića, označen je početak 87. pozorišne sezone Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Riječ je o drami čija je radnja smještena u okupirani Beograd posljednje godine Kočićevog života, gdje priča o Petru Kočiću postaje priča o vječnom sukobu dobra i zla i podsjeća na vrijeme patnje, kada Austro-Ugarska pokazuje svoje okrutno lice prijeteći da zatre biološko i duhovno biće srpskog naroda.

Prema tradiciji su dodijeljena i priznanja za umjetnička dostignuća u prethodnoj pozorišnoj sezoni.

Priznanje za najbolju predstavu pripalo je predstavi "Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima", dok je Đorđe Marković dobio priznanje za najboljeg glumca, a Nataša Ivanović za najbolju glumicu u prošloj sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana