Majstori gitare u Istočnom Sarajevu

Srna
Majstori gitare u Istočnom Sarajevu

Istočno Sarajevo - Pod sloganom "Gitara spaja" Istočno Sarajevo će od 28. do 30. oktobra biti domaćin prvog međunarodnog festivala gitare "GitArt fest Sarajevo Ist", izjavio je danas osnivač i direktor festivala Vojislav Ivanović.

"Već nekoliko godina smo sanjali da imamo festival. Nakon mnogo truda i rada ostvaruje nam se san da sve što je vezano za gitaru kao instrument - izvođače, predavače, graditelje instrumenata i kompozitore okupimo na jednom mjestu", rekao je Ivanović na konferenciji za novinare.


On je naglasio da "GitArt fest Sarajevo Ist" ne treba isključivo vezivati za klasičnu gitaru jer je otvoren i prema raznovrsnim muzičkim žanrovima, izvođačkim formacijama, uključujući sve vrste gitare.

"Ono što je lauta bila u 16. vijeku, čembalo i klavir u 18. vijeku, danas je gitara. Zbog toga gitara danas ima najveći potencijal za prevazilaženje žanrovskih šablona i staromodnih podjela", rekao je direktor festivala.

Ivanović je izrazio zadovljostvo što će sutra, prve festivalske večeri, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo nastupiti gitarski trio "Balkan strings" iz Beograda - Zoran, Nikola i Željko Starčević, koji izvode svoju originalnu instrumentalnu muziku, sintezu mnogih balkanskih elemenata sa primjesama džeza i svinga.

"Nema kutka planete na kojem nisu svirali. Specijalitet im je i šestoručno sviranje na jednoj gitari. Drugo veče ćemo imati prefinjenog virtuoza iz Dubrovnika Maroja Brčića, koji izvodi program romantične i savremene muzike na klasičnoj gitari", dodao je on.

Aleksandra Ivanović, sekretar festivala, istakla je da treći dan pripada učesnicima takmičenja koje u revijalnom nastupu ocjenjuje stručni žiri, sastavljen od renomiranih gitarskih stručnjaka, a posebnu nagradu dodijeliće i publika svojim glasovima.

Ona je dodala da će sedam eminentnih pedagoga iz pet zemalja držati radionice za oko 60 učesnika.

"Učesnici su uzrasta od osam do 25 godina i posebno smo ponosni na činjenicu da dolaze iz svih dijelova BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore", rekla je Ivanovićeva.

Osim koncerata i majstorskih radionica predviđeni su izložba gitara ručne izrade sarajevskog graditelja Slavka Mrdana u subotu, 29. oktobra, u 9.00 časova i prodajna izložba kompozitora Vojislava Ivanovića.

U subotu u 15.00 časova je predviđena i promocija "jamaha" gitara na kojoj će učestvovati poznati gitarista Boško Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana