Majstori akvarela u Muzeju Kozare

Snežana Tasić
Majstori akvarela u Muzeju Kozare

Prijedor - Likovna kolonija "Sreten Stojanović" otvorena je u lapidarujumu Muzeja Kozare u Prijedoru, a do 12. avgusta svoju kreativnost pokazaće jedanaest slikara i vajara iz Srbije i Republike Srpske.

Deveti saziv kolonije otvorio je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, uz riječi da ovaj grad trenutno ima više od 30 akademskih slikara i tradiciju slikarstva dugu stotinak godina.

Selektor kolonije Milenko Radivojac potvrdio je da će kolonija biti u znaku akvarela i sitne plastike.

- Odlučili smo da napravimo jedan neobičan spoj slikara i vajara, a zadata tehnika je akvarel - kazao je Radivojac.

Kaže da su odlučili da kolonija djelimično bude i vajarska, jer nosi ime čuvenog vajara Sretena Stojanovića.

- Umjetnici će stvarati u lapidarujumu muzeja, tako da će i slučajni i namjerni prolaznici na licu mjesta moći da pogledaju kako nastaju umjetničke slike i vajarska djela - istakao je Radivojac.

Na koloniji će nova umjetnička djela stvarati autori - vajari  Sonja Bikić iz Banjaluke i Drago Handanović iz Doboja, slikari Silva Vujović iz Beograda, Dimitrije Kolarević iz Bačkog Jarka, Aleksandar Bogdanović iz Vršca, Pal Dečev iz Opova, Vlado Varadi iz Vrbasa, Danko Brkić iz Banjaluke, Mladen Karan iz Novog Grada (živi i radi u Firenci), Dalibor Popović i Predrag Marjanović iz Prijedora.

- Slikari ne biraju na koju će koloniju doći već dolaze po pozivu, tako da sam ovde prvi put i gledajući dosadašnje učesnike očekujem da će i ovaj saziv biti potpuno jednako uspešan - rekao je Dimitrije Kolarević iz Bačkog Jarka.

Rad umjetnika pratiće istoričar umjetnosti Ljiljana Subotić iz Beograda, koja će biti zadužena za kritički osvrt i katalog izložbe na kraju kolonije.

- Pratim akvareliste i uopšte savremenu likovnu scenu, a ovo mi je posebno zadovoljstvo zato što je Bijenale akvarela  Galerije Studentskog kulturnog centra Novi Beograd tri puta gostovao ovde i što je  kolonija tematski namenjena upravo toj tehnici. Sa zadovoljstvom ću pratiti rad umetnika - kazala je Subotićeva.

Radovi nastali na koloniji biće predstavljeni u Muzeju Kozare, na izložbi koja će po tradiciji biti otvorena u septembru u okviru Književnih susreta na Kozari.

Pokrovitelji kolonije, čiji su ciljevi njegovanje i očuvanje likovne tradicije i stvaralaštva, te obrazovanje mladih generacija, jesu Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i grad Prijedor.

"Prag i srpski slikari"

Milenko Radivojac je najavio bogat prateći program kolonije.

- Izložba radova članova Udruženja likovnih umjetnika Prijedora biće otvorena 9. avgusta u Muzeju Kozare. Takođe, biće prikazan i film "Prag i srpski slikari" autora Nenada Ognjenovića - najavio je Radivojac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana