Majstor portreta i miljenik Crnjanskog

Mirna Pijetlović
Majstor portreta i miljenik Crnjanskog

Banjaluka - Nakon Beograda i Novog Sada izložba "Beograd Jovana Bijelića" otvorena je u Banjaluci u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, kojom je cela priča o Jovanu Bijeliću postala kompletna onog trenutka kada je došla u njegovu rodnu BiH.

Rekla je ovo na otvaranju izložbe u četvrtak uveče autorka postavke, profesor na beogradskom Filozofskom fakultetu Simona Čupić.

- Izložbu, koju prate i dvojezične publikacije, čini 38 Bijelićevih radova iz različitih faza, sa motivima portreta, bosanskih pejzaža i mrtve prirode - istakla je Čupićeva.

Ona s razlogom potencira da se Bijelićevo stvaralaštvo ne može bez ostatka poistovijetiti sa "tim njegovim bosanskim pejzažom", koji je "prva asocijacija najvećeg broja poštovalaca umetnosti i ljubitelja slikarstva kada je on u pitanju".

- Bijelić je bio osnivač umetničkih grupa, scenograf Narodnog pozorišta, saradnik Micićevog "Zenita", intimus Radeta Drainca i Miloša Crnjanskog, koji ga je nazivao najvećom pojavom međuratnog Beograda. Takođe, Bijelić je bio i slikar dinastičkih portreta Karađorđevićevih i ikonopisac za crkvu Aleksandra Nevskog, a njegova je kćerka Dubravka 1944. godine streljana u Banjičkom logoru. Ipak, cela storija o Bijeliću je nepotpuna ako se ne vratimo na "Petrovačku cestu" - kaže Simona Čupić.

Izložbom, koja ostaje otvorena do 18. avgusta, Muzej savremene umjetnosti RS i Akademija nauka i umjetnosti RS su se priključili značajnim muzejskim kulturnim institucijama Srbije koje su ustupile slike iz svojih fundusa, da bi se na dostojan način obilježio jubilej - 130 godina od rođena Jovana Bijelića.

Otvaranju izložbe prisustvovali su vršilac dužnosti pomoćnika ministra za kulturu Srpske Milica Kotur, generalni konzul Srbije u Republici Srpskoj Vladimir Nikolić, slikar i akademik Dušan Otašević iz Galerije SANU i upravnik Galerije Matice srpske iz Novog Sada Tijana Palkovljević-Bugarski.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović otvarajući izložbu u Banjaluci istakao je da ova izložba pokazuje dvije veličine - jedna je njen autor, a druga jedno Bijelićevo impozantno pluralno djelo.

- Bijelić je veliki i raznorodni slikar i organizator kulturnog preporoda, koji je imao znatnog uticaja na plejadu slikara sa područja Krajine. Ova izložba je nesvakidašnja manifestacija, svečanost u čast i slavu nauke i umjetnosti i darova ljudskog uma - naglasio je Kuzmanović.

Jovan Bijelić je rođen u zaseoku Revenik sela Kolunić, kod Bosanskog Petrovca, 19. juna 1886. godine. U Bosanskom Petrovcu je završio osnovnu školu, a potom odlazi u Sarajevo, gdje pohađa Gimnaziju. Godine 1909, zahvaljujući stipendiji koju mu dodjeljuje Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", Bijelić odlazi u Krakov, gdje studira slikarstvo na tamošnjoj akademiji. 

Radionice za djecu

"Hipo dječija kreativna radionica" naziv je umjetničkog i obrazovnog projekta namijenjenog najmlađim stanovnicima Banjaluke, koji će biti prateći sadržaj izložbi.

- Cilj radionice je da se na zanimljiv način djeci predstavi život i rad Jovana Bijelića. Radionicu će kroz tri etape voditi stručnjaci iz nekoliko umjetničkih oblasti. Djeca će samostalno, uz pomoć crteža i boja, izražavati svoja osjećanja, osmišljavati i crtati scenografiju za svoju omiljenu priču, a imaće priliku da se oprobaju i u ulozi glumca - najavio je direktor Hipo Alpe Adrija banke Goran Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana