Majk Hamer ponovo puca i voli

Branislav Predojević
Majk Hamer ponovo puca i voli

LOS ANĐELES - Studio “Skajdens” kupio je filmska prava za seriju knjiga Mikija Spilejna i Maksa Alana Kolinsa o detektivu Majku Hameru i planira da razvija i producira filmsku adaptaciju.

Hamer je privatni detektiv i glavni lik serije “tvrdo kuvanih” detektivskih romana i kratkih priča koje su započele sa romanom “Ja, porota” iz 1947. godine te jedan od najpopularnijih likova u istoriji pop kulture.

Njegovi romani obilovali su nasiljem i seksom, likovi su bili upečatljivi, a dijalozi su se obilato koristili kolokvijalnim rječnikom ulice. Hamer je postao jedna od najpopularnijih ličnosti krimi-žanra sa knjigama kao što su “Osveta je moja”, “Veliko ubistvo” i “Poljubi me smrtno”, prodatim u više od 250 miliona primjeraka širom svijeta. Umjesto mozganja i logičke dedukcije klasičnih detektiva, Spilejnov Hamer se kroz radnju i rješavanje slučaja probija, kako to neko reče, kao “slon kroz porcelan”, pucajući, tukući i ljubeći.

Prototip tzv. “tvrdo kuvanog” detektiva krimi-literature dotjeran je do sopstvenog ekstrema uz geslo: “Riješi istragu ili umri, kompromisa nema”. Naoružan koltom “četrdeset pet”, šakama i cinizmom, uz pomoć nedodirljive sekretarice Velde on se bori protiv neprijatelja ne rješavajući komplikovane detektivske zagonetke, poput Čendlerovog Marloa ili Herkula Poara Agate Kristi, on je naprosto američki detektiv koji brzo misli, ali još brže puca. Svojim oštrim stilom Hamer je inspirisao i mnoge druge poznate likove, uključujući Prljavog Harija, Džeka Ričera i Džejmsa Bonda.

Spilejn je pisao sve do 1996. godine objavivši 13 romana i desetine priča o Hameru, a nakon njegove smrti 2006. godine autor Maks Kolins je preuzeo i objavljivao novi roman o Hameru skoro svake godine od 2008..

U međuvremenu je došlo do raznih filmskih i televizijskih adaptacija, od kojih je najznačajnija filmska verzija romana “Poljubi me smrtno”, 1955. godine, koju je režirao Robert Oldrič sa Ralfom Mekerom u glavnoj roli. Glumac koji se najviše povezuje s tom ulogom je Stejsi Kič, koji je glumio Hamera u seriji kanala Si-Bi-Es tokom osamdesetih i u nekoliko televizijskih filmova. Nakon toga je njegov lik bio predmet sudskih sporova, zbog čega su obustavljene brojne adaptacije. “Skajdens” nije otkrio mnogo detalja u vezi sa novim filmom i trenutno se ne zna­ ko su članovi autorske ekipe, dok će producenti biti Dejvid Elison, Dana Goldberg, Don Grandžer, Bendžamin Forkner i Ken F. Levin.

Pištolji

Tokom sedamdesetih na snimanju jednog filma o Majku Hameru u Englesko, pojavio se Bili Hil, tadašnji “londonski Al Kapone”, i poželeo da upozna Spilejna. On je novog poznanika upitao zna li gdje može da se nabavi “poštena četrdesetpetica” budući da je bio nezadovoljan rekvizitom, ružnim španskim pištoljem koji su Hameru namijenili u filmu. Hil se sutradan pojavio na snimanju sa 24 različita ispravna pištolja kalibra 45, zajedno sa municijom, i poklonio ih slavnom piscu. Ono što je Spilejna najviše fasciniralo u ovoj anegdoti je činjenica da je Bob Felous, producent filma, sutradan jednostavno otišao i registrovao sve pištolje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana