Maja Manojlović-Dobrijević: Boginja Venera u svijetu kiča

Aleksandra Glišić
Maja Manojlović-Dobrijević: Boginja Venera u svijetu kiča

Banjaluka - Venera, boginja ljubavi, senzualnosti i ljepote za mene je bila pravi glumački izazov, koji sam sa radošću prihvatila. Od samog početka sam uživala u kreiranju ovog vrlo inspirativnog lika.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" banjalučka operska pjevačica Maja Manojlović-Dobrijević govoreći o ulozi u opereti "Orfej u podzemlju" koja će premijerno biti izvedena večeras u 20 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.  

Djelo Žaka Ofenbaha režirao je Goran Damjanac, koji je operetu najavio kao veliki spektakl.

- Zahvaljujući predivnim kostimima, Venera će biti vrlo čulna. Likovi bogova koje tumačimo parodiraju povlašćeni sloj društva, koji zbog svoje razmaženosti ali i nepristupačnosti želi malo više zabave, ali kroz paradu šunda i kiča - kaže Manojlović-Dobrijević.

Ovu umjetnicu banjalučka publika imala je priliku da vidi na sceni Narodnog pozorišta RS, u predstavi "Učene žene" i operi "Safikada".

- Velika je čast biti dio ovog umjetničkog tima, ali i velika odgovornost. Sigurna sam da smo svi mnogo naučili radeći na opereti, profesionalno se nadgradili i ponovo otkrili ljepotu našeg poziva. Povjerenje koje nam je ukazano svakako treba opravdati, zato je ispred nas veliki zadatak - ističe Manojlović Dobrijević.

Pošto se pojavljuje u ulozi boginje Venere osvrnula se i na prikaz emocija u ovoj opereti.

- Ljubav nije izmijenila svoj oblik. Ljubav je ostala Ljubav, ali oni koji se nađu u njenoj zamci postaju nosioci komičnih situacija - kazala je umjetnica.

Optimistična je kada je riječ o budućnosti opere u Srpskoj.

- Nadam se da ćemo sa ovom predstavom upravo učiniti to da Banjaluka bude ponosna na ono što ima, iako se njen umjetnički potencijal nekad zapostavi. Čitav ansambl čine ljudi iz Banjaluke, što znači da imamo kadar, koji može iznijeti jedno ovakvo kompleksno djelo - rekla je Manojlović Dobrijević. 

Podsjetila je da umjetnici odavno čekaju da opera zaživi na domaćoj sceni kako bi mogli da rade ono što najbolje znaju i za šta su se spremali na Akademiji umjetnosti.

- Oni od kojih to zavisi, shvatiće da postoji potreba za ovakvim dešavanjima ako ne želimo zaostajati za velikim kulturnim centrima u regionu. Velika odgovornost je i na medijima, jer oni danas kreiraju trendove, pa oni koji bi trebali zasluženo da uživaju medijsku pažnju, obično je nemaju. Sa lošim uzorima dobijamo i loše vaspitana generacije - smatra Manojlović Dobrijević. 

Ubijeđena je da opstanak operete "Orfej u podzemlju" zavisi od publike.

- Mogu da najavim veliki muzičko-glumačko-scenski spektakl sa mnogo humora, pozitivne energije i puno dobre zabave, a priča ove operete vješto je upakovana u današnje vrijeme, nasmijaće vas do suza, ali i ostaviti bez daha. Vrijeme je za operetu. Izvolite! - poručila je Manojlović Dobrijević publici.

Ekipa

Opereta "Orfej u podzemlju" biće izvedena pod dirigentskim palicama Branke Radošević-Mitrović i Ognjena Bomoštara, a dramaturg je Mario Ćulum. Ulogu Euridike tumači Miljana Brezičanin, dok je lik Orfeja povjeren Vladi Daniću. Kostimografiju i scenografiju radila je Dragana Purković Macan, a koreografiju Tanja Dukić-Čičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana