"Magla u rukama": Film o Đuri Damjanoviću osvojio prestižnu nagradu

RTRS
"Magla u rukama": Film o Đuri Damjanoviću osvojio prestižnu nagradu

Jednoglasnom odlukom žirija film "Magla u rukama" Milane Majar proglašen je najboljim u takmičarskom programu za svjetsku premijeru na 28. Međunarodom susretu filma, televizije i multimedije - Avanka u Portugalu.

Film "Magla u rukama" rađen je u produkciji RTRS-a govori o tragičnoj sudbini posljednjeg banjalučkog boema, književnika Đure Damjanovića, koji je vlastitim životom potvrđivao sve ono što je pisao.

"Rodio se pisac, a onda se rodilo vrijeme. Vrijeme nije rođeno ničim dobrim, i onda je sam pisac morao da bira, i uzeo je bezvrijeme u vremenu", napisao je Đuro Damjanović u kritičkom osvrtu u romanu Branka Ćopića "Ne tuguj bronzana stražo", 1990. u izdanju Izdavačke kuće "Svjetlost" Sarajevo.

Zanemarujući materijalne vrijednosti i simbole uspjeha i moći govorio je da život potvrđuje svoj smisao tek kada čovjek umre. Život mu nije dozvolio da napiše sve ono što je htio, ali se njegova najbolja knjiga i dalje piše.

Specijalnim priznanjem nagrađeni su dugometražni igrani filmovi "Bauk" Gorana Radovanovića (Srbija) i "Sutra, ako sve bude dobro" Ivana Goldšmita (Belgija).

Srpski film dobio je nagradu i za najbolji dizajn zvuka (Miloš Drndarević), a belgijski nagradu za najbolju glumicu. U okviru festivala uručena je i nagrada Don Kihot koju dodjeljuje IFCC - Međunarodna federacija filmskih društava.

Mladi glumci Jakša Prpić i Anđelija Filipović iz filma "Bauk" odlikovani su za najboljeg glumca i glumicu, a belgijski film "Sutra, ako sve bude dobro" za najbolji film, scenario i režiju.

Film "Gondola" njemačkog reditelja Vejta Helmera dobitnik je nagrade za najbolji dugometražni igrani film, nagrade za najbolji scenario i počasne nagrade za muziku.

Nagradu za kratkometražni igrani film dobio je portugalski film "The Tuner of Silences" Marija Patrocinija, a "Antipolis" Gaspara Jancisa iz Estonije dobio je nagradu za najbolju animaciju u filmskoj konkurenciji.

Najbolji animirani film je "Talaja" Marije Rakel Atalaje. Nagradu za televizijsku seriju njemačkom programu "Castro gods" Filipa Stretkera.

Međunarodni susreti filma, televizije, videa i multimedije - Avanka, ove godine održani su pod motom "Sloboda, sloboda".

U fokusu je bilo 50 filmova portugalske i evropske kinematografije. Jedan je od najstarijih festivala u Portugalu i jedini koji okuplja radove iz oblasti televizije, video i multimedijalnih sadržaja. Na njemu se prikaže najveći broj svjetskih premijera od svih drugih festivala u Portugalu, Iberiji i Luzofoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana