Magija snova i dubokih osjećanja: Izložba slikarke Ružice Panić otvorena u Banskom dvoru

Ilijana Božić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA - Izložba slika “Na ivici sna” akademske slikarke Ružice Panić, koja otkriva magiju snova i dubokih snažnih emocija, otvorena je u malom izložbenom salonu Banskog dvora u Banjaluci.

Publika je u ponedjeljak naveče imala priliku da pogleda ovaj ciklus slika koji čine 22 djela, rađena tehnikom akril na platnu, a izložbu je otvorio direktor Banskog dvora  Kulturnog centra Mladen Matović.

Ružica Panić izlagala je na više kolektivnih izložbi, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Kako je kazala inspiraciju pronalazi u emocijama, lijepim trenucima i prijateljstvima.

Trenutno se njene slike mogu pronaći u nekoliko galerija u regionu, a na izložbi “Na ivici sna” preovladavaju ženski portreti.

- Pored portreta, koji su osnovni motiv, na slikama su se našli i motivi emotivnih procesa i tragova koji oni ostavljaju na svima nama. Sam proces slikanja trajao je godinu dana, dok sazrijevanje same ideje traje od 2019. godine. Vodila sam se željom da slikama na platnu dam jedan sasvim novi prostor u kojem će se dodatno istaknuti emocije sadržane u njima - objasnila je Panićeva.

Panićeva je istakla da je Banski dvor jedna od najistaknutijih institucija kulture u Banjaluci.

- Niko ne može da ostane ravnodušan pred istorijom i tradicijom kojima ovaj prostor odiše - rekla je Panićeva.

Radove predstavljene na izložbi “Na ivici sna” povezuju snažna osjećanja, a ove slike su svojevrsni likovni dnevnik emotivnih događaja koja su obilježila neki trenutak u vremenu.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović istakao je da je i ova izložba u produkciji Banskog dvora nastavak prakse ove ustanove da pored regionalnih i internacionalnih umjetnika, podržava i promoviše domaće nadarene umjetnike, a kako je kazao Ružica Panić to jeste.

Izložba će biti otvorena do 3. oktobra.

O nazivu

Kako je Ružica Panić u ranijem intervjuu za “Glas” kazala naziv izložbe “Na ivici sna” predstavlja prostor u kojem su se sastajale ideje i emocije kako bi se rodila inspiracija za sliku.

- “Ivica sna” je mjesto gdje smo iskreno slobodni da budemo ono što jesmo, tu smo sami sa sobom i nemamo više ni snage ni potrebe da budemo nešto drugo - kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana