Magija iluzije na krilima Talije

Mirna Pijetlović
Magija iluzije na krilima Talije

Banjaluka - "Noć otvorenih vrata", kada je moguće teatarske prostorije vidjeti iz druge vizure, vidjeti scenske prostore, garderobu, tonsku i rasvjetnu kabinu, šminkernicu, magacine rekvizite, slikarnicu, direkciju, ali i predstave, jedinstven je događaj, koji će, u okviru "Evropske noći teatra", biti obilježen i u Republici Srpskoj u subotu, 15. novembra, u velikom broju pozorišta.

Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije, okupljena su oko jednog cilja - ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva teatarske publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu i održava se u cijeloj BiH.

Bosansko narodno pozorište Zenica je i ove godine koordinator teatarske manifestacije "Noć teatra" u BiH. Učesnice ove značajne međunarodne teatarske manifestacije "European Theater Night", koja okuplja i ujedinjuje teatarske radnike iz cijele Evrope sa njihovom publikom, su: BiH, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Austrija, Mađarska, Belgija, Češka, Bugarska i Slovačka, a cilj je da se u narednom periodu ovom projektu priključe i ostale zemlje regiona i Evrope. 

Narodno pozorište Republike Srpske će povodom ove manifestacije u okviru svog redovnog repertoara u subotu, 15. novembra, u 20 časova, na Velikoj sceni izvesti predstavu "Mrešćenje šarana", autora Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina. Na sceni "Petar Kočić" u 21.03 časova biće odigrana predstava "Slučajevi" - kabare apsurda Danila Harmsa i grupe autora, u izvođenju "Nevid teatra" iz Banjaluke. U Dječijem pozorištu Republike Srpske u 18 časova biće odigrana predstava "Mala sirena" u režiji Aleksandra Pejakovića, a posjetioci ovog pozorišta imaće priliku da posjete i Muzej lutaka.

Prijedorsko pozorište u 19.30 časova organizuje izložbu pozorišnog plakata, a od 20 časova svi ljubitelji teatra moći će pogledati predstavu "Tri sestre" u režiji Marka Misirače.

Ulazi na sve sadržaje u "Noći teatra" su besplatni.

Premijere

U "Noći teatra" biće izvedene i dvije premijere i to u Banjalučkom studentskom pozorištu i Gradskom pozorištu "Jazavac". Tako BSP na daske Doma omladine u Banjaluci u 20 časova donosi premijeru komada "Babe" Igora Tešića, a u isto vrijeme u "Jazavcu" polaznici njihovog Studija za mlade izvode komad "Prvi put: Jazavac Love Show ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana