“Lutkina azbuka” Kamile Grudove novo “Imprimaturovo” izdanje

Ilijana Božić
“Lutkina azbuka” Kamile Grudove novo “Imprimaturovo” izdanje

BANjALUKA - “Zamislite svijet u kojem su braća Grim dvije izuzetne, crnooke sestre bliznakinje u poderanim čarapama i ručno šivenim somotskim haljinama. Znalački, barokno, savršeno, smjelo, pametno, probrano, Kamila Grudova je prirodna nasljednica Anđele Karter. Njen stil je neusiljeno sveden i divno zavodljiv.”

Ovo su riječi su engleske književnice Nikole Barker o knjizi “Lutkina azbuka” Kamile Grudove koju je na srpskom jeziku objavila izdavačka kuća “Imprimatur”.

- Na ovu kanadsku, mlađahnu i nadasve čudnovatu ženu nabasali smo preko članka u “Gardijanu” i to tako što smo se zalijepili za kratak prikaz njene zbirke koji tvrdi da su joj priče osobena čorba Dejvida Linča, Anđele Karter i Margaret Atvud.  Budući da smo igrom slučaja upoznati sa radom i djelom ovog trojca, pošto-poto smo poletjeli u potragu za PDF-om.  I Kamila Grudova ispostavila se kao čudak na jedan izuzetno zadovoljavajući način. Nije prošlo nekoliko dana, a već smo diskutovali o tome dokad ćemo objavljivati iščašene naslove i jednoglasno zaključili - do sudnjeg dana - saopštili su iz “Imprimatura”.

“Lutkinu azbuku” na srpski jezik je preveo Lazar Paščanović. Naime, Kamila Grudova, savremena kanadska književnica, objavljivala je priče u časopisima “Vajt rivju” i “Granta”. Njena debitantska zbirka priča “Lutkina azbuka” objavljena je 2017. godine i izazvala je pozitivne kritike, a njen roman “Children of Paradise” našao se 2023. godine u širem izboru za nagradu za najbolju žensku fikciju godine.

- Nadrealna, pomalo iščašena i izvrsno zamišljena “Lutkina azbuka” je zbirka priča koja se nadovezuje na tradiciju Anđele Karter i Margaret Atvud. Lutke, šivaće mašine, konzervisana hrana, ogledala, tijela koja ne funkcionišu, motivi su koji se iznova javljaju u pričama koje su istovremeno dječje naivne, ali i groteskne i veoma mračne. U priči “Paranje”, koja otvara zbirku, dešava se jedna nesvakidašnja ženska revolucija. Slijedi “Kraljica miševa” u kojoj junakinja, nakon velikih životnih promjena, doživljava posebnu metamorfozu. U “Agatinoj mašini” dvije učenice se povlače u sobu u potkrovlju i koriste šivaću mašinu za prizivanje likova Pjeroa i anđela - naveo je “Pablišers vikli”.

Kako su objasnili pripovijedanje Kamile Grudove je maštovito, nevjerovatno originalno i često krajnje nelagodno.

Poređenje s Orvelom

 “Harpers magazin” je naveo da se “Lutkina azbuka” može uporediti i sa Orvelom, ali ne sa distopijskim iz “1984” niti alegorijskim iz “Životinjske farme”, nego sa “mizernim i prljavim Orvelom iz “Puta za Vigan” i “Samo nek aspidistre lete”“.

- Grudova stvara sirene i magiju, ali istovremeno i memljive, prljave enterijere koji zaudaraju na kupus i stare cipele - naveo je “Harpers magazin”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana