Lutkarske igre na sceni

Mirna Pijetlović
Lutkarske igre na sceni

Istočno Sarajevo - Organizatori 16. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2015.” u Istočnom Sarajevu uveliko su počeli da se pripremaju za ovu manifestaciju, a nestrpljivu publiku od 11. do 15. maja očekuje mnogo zanimljivih predstava.

Moto ovogodišnjeg festivala “Fenomen lutkarske igre” iskazuje se kroz raznovrsnost lutkarskih tehnika i tradicionalnih teatarskih formi koje će publici dočarati pozorišta iz Japana, Meksika, Portugalije, Estonije, Engleske, Bugarske, Srbije i BiH.

Festival je takmičarskog karaktera. Predstave će ocjenjivati stručni žiri u sastavu: Žana Demikhova iz Rusije, te Ljubica Ostojić i Vojislav Vujanović iz BiH.

Ove godine za konkurs festivala vladalo je veliko interesovanje, ali zbog koncepta i visokih kriterijuma, koji su postavljeni na dosadašnjim festivalima, selektor i direktor festivala Vitomir Mitrić odlučio je da u program uvrsti 12 predstava.

- Zasnovane na elementima tradicionalnog teatra i klasične bajke, predstave koje će se izvesti na festivalu, kroz nove lutkarske forme i istraživanja modernih umjetničkih izraza, donose fenomenalnu igru i vizuelnu ekspresiju - rekao je Mitrić.

Festival će otvoriti “Refleksija animacije”, u izvođenju ansambla Nacionalne akademije za pozorište i film “Kr. Sarafov”, iz Sofije, Bugarska. Publika će imati priliku da prvi put vidi predstavu iz Japana, “Priču o ptici”, dok Državno lutkarsko pozorište iz Stare Zagore, Bugarska donosi fantastičnu transformaciju “Čarobnjaka iz Oza”.

- Kroz igru marioneta, predstava “Cirkus insekata”, Marionetskog pozorišta iz Londona, udiše novi život u tradicionalne tehnike koje se koriste u Viktorijanskim trik marionetama - najavljuje Mitrić neke od komada koje će biti odigrane na festivalu.

Festival donosi i najljepše predstave iz Srbije i BiH, koje će publici donijeti dah savremenog izraza, a nova predstava Pozorištanca “Puž” sa Brankom Milićevićem Kockicom zatvoriće ovogodišnji festival.

Meksiko

- Ove godine prvi put na festivalu učestvuje pozorište iz Meksika. Pozorište “La kukaraća” će se publici predstaviti kroz “Pjesmu Šamana”, i priču o bogatoj tradiciji meksičke istorije - rekao je Vitomir Mitrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana