Lujo i Jablan u novoj likovnoj priči

Aleksandra Glišić
Lujo i Jablan u novoj likovnoj priči

Banjaluka - Svi koji ovih dana posjete mali salon Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci imaće osjećaj da su našli u jednoj od pripovijetki Petra Kočića.

Zidove salona krase slike nastale na prethodnim likovnim kolonijama "Zmijanje", a retrospektivna izložba zvanično otvorena u utorak uveče, dio je programa 52. "Kočićevog zbora".

Selektor izložbe, profesor banjalučke Akademije umjetnosti dr Siniša Vidaković, kaže da izbor nije bio jednostavan jer je na prethodnim sazivima nastalo mnogo kvalitetnih djela.

- U fundusu kolonije ima više od stotinu radova. Nekoliko autora čija su djela izložena su bivši studenti Akademije.

A ovih 25 radova govore o poetici koja je razvijana na likovnoj koloniji. Bilo je teško izdvojiti nešto što bi bilo reprezentativno i dostojno da bude izloženo u Banskom dvoru - kaže Vidaković.

Iako se, dodaje, potrudio da odabere najbolje slike postoji još radova koji su zaslužili da budu izloženi ali zbog ograničenog prostora Malog salona nisu mogli da uđu u selekciju.

- Ova izložba predstavlja novo čitanje Kočićevog djela. Umjetnici su obraćali pažnju na terene kuda je pisac prolazio, od Stričića, Zmijanja, Sarajeva do Beograda, Beča i Skoplja. Najčešće tema kojom su se bavili je pejzaž, koji definitivno dominira, što uopšte ne čudi - rekao je Vidaković.

Kaže da je opšta karakteristika svih izloženih djela određena vrsta romantizma ili romantičarskog pristupa stvaralaštvu.

- Kvalitet radova se ogleda u intenzivnom koloritu kojim su sva djela obilježena, a on prosto raskida sa granicama lokalnog što je karakteristično i za Kočićevo stvaralaštvo. Najčešće korišćene tehnike su ulje na platnu i akril - kazao je Vidaković.

Izložbu u Malom salonu zvanično je otvorila dekan Akademije umjetnosti dr Sanda Dodik.

- Akademija umjetnosti dobila je zadatak da realizuje niz aktivnosti u koje spada i ova retrospektivna izložba. Jako sam srećna i kao dekan i kao građanin što grad Banjaluka želi da uključi što širi krug kompetentnih ljudi u ovu manifestaciju tako da "Kočićev zbor" više ne bude fokusiran samo na onaj centralni program u Stričićima.  Drago mi je što smo konačno uspjeli da napravimo ovu retrospektivnu izložbu - istakla je Dodik.

Izložba je dostupna posjetiocima svakog radnog dana od osam do 22 časa, a biće otvorena do 4. septembra. Drugi dan "Kočićevog zbora", utorak, u parku "Petar Kočić", održano je i veče besjedništva, a besjedili su studenti iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva.

Roman ispisan bojama

- Sve izložene slike nastale su, baš kao što je nastajalo i Kočićevo djelo, na pola puta između sna i jave. Umjetnici će pokušati da ispišu stranice romana po kome sam i tekst za katalog izložbe nazvao roman bez kraja. Očekuje se da taj likovni roman u čast Kočiću bude i dalje ispisivan rukom umjetnika - kaže prof. dr Siniša Vidaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana