Ljubivoje Ršumović: Niko nije prevodio knjige kao Timoti Bajford

Ratomir Mijanović
Ljubivoje Ršumović: Niko nije prevodio knjige kao Timoti Bajford

Osećam radost od svakog rada koji radim. Ne umem da dokoličim, možda je tajna u tome. Volim da pišem, a posebnu vrstu discipline duha stekao sam rano, kao i sva deca rođena na selu.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" pjesnik Ljubivoje Ršumović koji je značajan dio svog stvaralaštva posvetio najmlađim čitaocima. Autor je 86 knjiga, a najpoznatiji naslovi su "Ma šta mi reče", "Još nam samo ale fale", "Vesti iz nesvesti", "Domovina se brani lepotom", "Bukvar dečjih prava", "Sunčanje na mesečini", "Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke".

U pozorištima je izvedeno više njegovih djela, "Šuma koja hoda", "Nevidljiva ptica", "Baba Roga", "Rokenrol za decu", "Uspavana lepotica", "Au što je škola zgodna", "U cara Trojana kozje uši", "Snežana i sedam patuljaka".

- Odrastanje na selu je posebno, a poznato je da se u najranijem periodu formira ličnost svakog čoveka. Sa velikim žarom nekada sam se bavio sportom, tačnije karateom, a za moju Crvenu zvezdu borio sam se na život i smrt - kaže majstor stiha.

Ističe da u poeziji za djecu ne smije biti nepredviđenih poteza.

- Dečja pesma ne dozvoljava ni trunku proizvoljnosti. Mora da zadovolji dve-tri funkcije - da bude zanimljiva, duhovita i da ima poruku, ali ne eksplicitno, već onu koju će deca uz humor, lep jezik i lepo rimovanje da prihvate - smatra Ršumović, koji predlaže da pjesnici pišu i školske udžbenike.

Književnik koji ima status kultnog stvaraoca piše novi roman o dječaku Vidu, junaku "Vidovitih priča" koje je objavio na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.

- Naziv romana u izdanju izdavačke kuće "Laguna" je "Vid iz Talambasa", a nadam se da će ilustracije opet uraditi Dušan Petričić. Žao mi je što prevod na engleski više ne mogu poveriti nenadmašnom Timotiju Bajfordu, koji više nije sa nama i koji je izvanredno preveo "Vidovite priče" - kaže Ršumović.

Ranije je planirao da u zavičaju, na istočnim obroncima Zlatibora, stvori svoju zadužbinu, Akademiju "Saradnici sunca", jedinstveni stvaralački centar za djecu-talentovane umjetnike. Međutim, projekat još nije zaživio.

- Nedostaje mi novac da napravim put do svoje rodne kuće, gde sam mislio da otvorim akademiju. Nadam se da će zamisao o pisanom carstvu u mom rodnom Ljubišu postati stvarnost - kazao je Ršumović.

Autor emisija

Ljubivoje Ršumović se 1965. zaposlio u Radio Beogradu, u redakciji programa za djecu, kao urednik i autor emisija "Subotom u dva", "Dobro jutro deco" i "Utorak veče-ma šta mi reče". Godine 1968. prešao je u televiziju da radi poznate serije "Dvogled", "Hiljadu zašto" i "Hajde da rastemo". Radeći na televiziji napisao je i režirao više od šest stotina emisija. Jedna od najpopularnijih serija za djecu "Fazoni i fore" imala je 142 epizode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana