Ljubivoje Ršumović: Junaci priča putuju u budućnost

Aleksandra Madžar
Ljubivoje Ršumović: Junaci priča putuju u budućnost

Banjaluka - Veoma je značajno da se deca druže sa piscima, to je od obostrane koristi. Oni nešto nauče od nas, mi nešto naučimo od njih. Tako da je rezultat 1:1.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" popularni književnik Ljubivoje Ršumović, koji je veliki dio svog stvaralaštva posvetio djeci. On će svoje stihove podijeliti sa mališanima danas u 10 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

- Dečici donosim svoju poeziju, šta bih drugo, kao i svima dobro poznate fore i fazone. Ni ovo druženje neće proći bez razgovora, kao i uvek kad se nađem sa najmlađim čitaocima - najavio je Ršumović.

Književnik sa kojim se generacije druže kroz čitanke i čiji se stihovi ne zaboravljaju lako nedavno je djeci poklonio novu knjigu "Vidovite priče" u kojoj, osim mališana, uživaju i njihovi roditelji.

Riječ je o knjizi koja sadrži trideset i jednu priču koje je napisao ovaj autor i isto toliko ilustracija Dušana Petričića.

- Trenutno pišem nastavak "Vidovitih priča". Biće to jedan kratak roman "Vid iz Talambasa", koji će se u svetu književnosti za decu naći verovatno na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu - istakao je Ršumović.

"Vidovite priče" su doživjele četiri izdanja i prodate su u 15.000 primjeraka. Nova knjiga predstavlja metaforu o odrastanju i potrebi druženja djece sa prirodom, kao i o njihovom maštanju.

- Dečaku Vidu na rođendansku žurku dolazi dečak iz budućnosti. On kaže da je, zapravo, njegov mlađi brat, koji se zove Ljub. Još se nije rodio, ali je čuo da stariji brat planira da pobegne od kuće, pa mu nudi da to urade zajedno tako što će pobeći u budućnost - rekao je Ršumović.

Istinski posvećen pisanju za najmlađe čitaoce, ovaj književnik je omiljen među školarcima, jer oni ne propuštaju priliku da se druže s njim. Poruke koje šalje svojim vjernim čitaocima, kako kaže, uvijek su prijateljske, a taj iskreni svijet u kojem vladaju djeca za njega je velika inspiracija.

- Važno je da pisci posvećuju pažnju pisanju dela za decu. Oni koji ne pišu za najmlađe, trebali bi se jednog dana smilovati i osetiti potrebu da napišu nešto mališanima - smatra Ršumović.

Iako je zvanično u penziji već dvanaest godina, ovaj književnik ima svesku u koju svako jutro upisuje po jednu pjesmu.

Banjaluka

Ljubivoje Ršumović boraviće u Banjaluci tri dana, koja će posvetiti svojoj najvjernijoj publici, djeci. Osim današnjeg druženja sa mališanima u Dječijem pozorištu Republike Srpske, pisac će biti gost ovog teatra i sutra, kao i u petak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana