Ljubičaste oči s pogledom na Ričarda Bartona VIDEO

Aleksandra Rajković
Ljubičaste oči s pogledom na Ričarda Bartona VIDEO

Najljepše oči Holivuda, glumica Elizabet Tejlor, koja je umrla 23. marta u 79. godini života, dobitnica “Oskara” za filmove “Baterfild 8” i “Ko se boji Virdžinije Vulf?”, ostaće upamćena po ulogama u filmovima “Kleopatra”, “Mačka na usijanom limenom krovu”, “Staza slonova” i “Kvo vadis”.

Posljednje dane života provela je u bolnici u Los Anđelesu, a uzrok smrti filmske dive je, prema prvim navodima, kongestivni zastoj srca.

Osim po fantastičnim rolama koje je ostvarila u svojoj višedecenijskoj karijeri, Elizabet će ostati upamćena i po broju brakova. Udavala se osam puta, od toga dva puta za kolegu glumca Ričarda Bartona. Iza sebe je ostavila četvoro djece, dvije kćerke i dva sina, desetoro unučadi i četiri praunuka.

Liz Tejlor je očaravala svojim neobičnim ljubičastim očima, ljepotom i šarmom sve oko sebe. Mediji su pratili svaki njen pokret, a muškarci su joj teško odolijevali.

elizabetZbog čestih turbulencija u privatnom životu glumica se 80-ih godina prošlog vijeka odala alkoholu. Liječila se u slavnoj klinici “Beti Ford” zbog zavisnosti od alkohola, koji je nerijetko miješala sa tabletama.

Glumica je početkom februara ove godine primljena u medicinski centar “Cedars-Sinai” zbog srčanog zastoja, koji je tada bio saniran, ali je ostala u bolnici na posmatranju do dana kada je preminula. Elizabet je imala problem sa srcem, što joj uzrokovalo zdravstvene tegobe od 2004. godine. Zamijenjen joj je srčani zalizak, a zbog hroničnih bolova više od pet godina provela je u invalidskim kolicima. Liz je tri puta operisala kuk i dobroćudni tumor na mozgu. Preboljela je i rak kože i jednu opasnu upalu pluća, ali na kraju je izdalo srce.

Uloge u kojima se Liz ostvarila i po kojima će je svi pamtiti su one u filmskim klasicima “Kleopatra” i “Mačka na usijanom limenom krovu”.

Kao trogodišnja djevojčica krenula je na balet, a srećnim spletom okolnosti prve glumačke korake napravila je sa devet godina i sa firmom “Universal Pictures” potpisala ugovor na 100 dolara sedmično.

Njen prvi snimljeni film zvao se “There's One Born Every Minute”. Ali kada je šef “Universala” zaključio da Liz “ne zna pjevati, plesati, ni glumiti”, saradnja je brzo bila gotova.

lizKao tinejdžerka je potpisala sedmogodišnji ugovor sa “Metro-Goldwym-Mayerom”, snimila je nekoliko filmova, a jedan od njih, “National Velvet”, donio joj je tada ogromnu zaradu od četiri miliona dolara i zvijezda je bila rođena.

Prvu “odraslu” ulogu odigrala je 1949. u “Conspiratoru”, uslijedili su “The Big Hangover”, “Father of the Bride”, a prvu pravu slavu doživjela je u “Mjestu pod suncem”, gdje joj je partner bio Montgomeri Klift.

Legendarna glumica sahranjena je u Kaliforniji, a po njenoj izričitoj želji, ceremonija je kasnila. Sahranjena je na groblju Forest Lon u Glendejlu, u prisustvu porodice i prijatelja, daleko od očiju javnosti. Prema želji koju je holivudska zvijezda napisala u svom testamentu, sahrana je kasnila četvrt sata.
- Ostala je legenda do kraja. Željela je da zakasni čak i na sopstvenu sahranu - potvrdio je predstavnik porodice Tejlor za “Pipl”.
Sin Majkl i kćerka Lajza čitali su poeziju, dok je njen unuk Ris Tivi svirao na trubi. Među slavnima koji su odali Tejlorovoj počast bio je i glumac Kolin Farel, koji je posljednjih godina postao njen blizak prijatelj.

kleopatra2Posljednja uloga

Liz Tejlor je posljednju filmsku ulogu odigrala 1994. u “Flintstonsima”, a nekoliko godina kasnije još je jednom posudila glas Maray Simson i to je otprilike bio kraj njene prebogate karijere.

Najplaćenija glumica

Godine 1960. postala je najplaćenija holivudska glumica kada je potpisala ugovor na milion dolara za ulogu Kleopatre. Ta joj je uloga donijela i supruga, Ričarda Bartona, koji je u “Kleopatri” tumačio Marka Antonija. Liz i Barton vjenčavali su se i razdvajali dva puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana