Ljubav i želja put do muzičkog spektakla

Aleksandra Madžar
Ljubav i želja put do muzičkog spektakla

Banjaluka - Pjevanjem se bavim godinama, a ovo je prvi put da igram u opereti. Veliko je i značajno pjevačko i glumačko iskustvo koje je proizašlo iz energije koju smo uložili u stvaranje ovog djela.

Ovim riječima za "Glas Srpske" muzičar Vlado Danić, kojem je povjerena naslovna uloga Orfeja u opereti Žaka Ofenbaha "Orfej u podzemlju", opisuje rad na velikom i značajnom projektu.

Za premijeru, koja je bila najavljena za utorak uveče u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sve je bilo spremno do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske". Prvo izvođenje operete je i završnica manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića". Mnogobrojna ekipa talentovanih studenata banjalučke Akademije umjetnosti svoje znanje i ljubav prema umjetnosti mjesecima je kroz naporne probe ostavljala na sceni pod rediteljskom palicom Gorana Damjanca. Ni orkestar se nije ništa manje trudio da bi se note pretvorene u zvuk mogle opisati kao savršene. Na čelu orkestra vješto i vrijedno su radili dirigenti Branka Radošević-Mitrović i Ognjen Bomoštar. Dramaturgiju teksta potpisuje Mario Ćulum, dok su kostimi i scenografija povjereni Dragani Purković-Macan. Za čaroliju pokreta zadužene su balerine plesnog kluba "Siti džez", a koreografiju je radila Tanja Dukić-Čičić.

- Branka i ja smo uspjeli da napravimo muzički spektakl. Ipak je ovo Ofenbahova najslavnija i najveća opereta - naglasio je Damjanac.

Za umjetnike okupljene oko želje da daju svoj maksimum i da kroz svoje posebnosti i različitosti Banjaluci i Srpskoj poklone magiju, rad na ovoj predstavi bio je veliko iskustvo.

- Iz ugla Euridike ništa nije bilo naporno. Silna želja da pokažemo koliko znamo bila je glavna pokretačka energija - rekla je operska pjevačica Miljana Brezičanin koja tumači lik Euridike.

Većina učesnika prvi put je imala priliku da učestvuje u radu na opereti, pa je "Orfej u podzemlju" za njih bio veliki izazov.

- Ako ste dovoljno ambiciozni i želite da uradite nešto kako treba, tu onda postoji žar koji se mora osjetiti na sceni - istakla je Radošević-Mitrović.

Drugu dimenziju ovom radu dala je, kako kaže, ona nesvakidašnja energija koju u sebi nose mladi ljudi.

-  Ne mogu reći da je bilo lako, jer nije. Bilo je teško. Ali kada je čovjek svjestan koliko je ovo važno za sve nas, te otežavajuće okolnosti se prevaziđu - rekla je Radošević-Mitrović.

Kapaciteti

Veliku podršku, prenoseći svoje znanje i iskustvo kao i sigurnost na sceni, mlađim kolegama dali su glumci Slađana Zrnić, koja tumači lik Junone, i Velimir Blanić koji igra Džona Stiksa. Zrnićeva je radila scenski pokret za hor, ali i "bodrila" pjevače da puni samopouzdanja stanu pred publiku.

- Presrećna sam što sam dio ove priče. Banjaluka ima sve kapacitete da dobije opersku i baletsku scenu, a mi ćemo to dokazati - kaže Zrnićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana