Ljetna škola filma: Omnibus “Propušten poziv” za kraj

I. B.
Ljetna škola filma: Omnibus “Propušten poziv” za kraj

BANjALUKA - Premijerom omnibusa “Propušten poziv” sastavljenog od kratkih filmova “Okidač”, “Lift” i “Mamina pesma”, koja će biti održana u nedjelju od 20 časova u Gradskom pozorištu “Jazavac” biće završena prva Ljetna škola filma u Banjaluci.

Ova škola održana je u organizaciji Gradskog pozorišta “Jazavac”, Audio-vizuelnog centra Republike Srpske i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Program Ljetne škole filma sadržao je niz predavanja iz oblasti koje su u vezi sa filmom. Predavači su bili Đorđe Vranješ, producent, reditelj Vladimir Tagić, scenarista Nikola Kolja Pejaković, scenograf i kostimograf Dragana Purković Macan, snimatelj tona Igor Suzić, montažer Aleksandar Jurić, snimatelji Draško Gajić i Zoran Pilipović. Asistenti mentorima su producenti Nikola Đaković, Jelena Dakić i Đorđe Ćirić, dramaturg Aleksandar Vasiljević, snimatelj zvuka Danijel Karalić, fotografi Janja Bijelić i Lazar Gajić i režiseri Milica Vujasin i Stefan Tomić.

Nakon teoretskog dijela polaznici su uz mentorstvo napisali scenario, režirali i snimili tri filma koja će biti prikazana kao posljednji dio rada.

Producent Đorđe Vranješ rekao je da je zadovoljstvo raditi sa mladim ljudima koji su zainteresovani za filmsku umjetnost, a da je Ljetna škola filma odlična ideja.

Izražavajući oduševljenje Ljetnom školom filma Ana Mitraković, koja Studio glume “Jazavac” pohađa već deset godina, rekla je da su u toku škole imali časove produkcije, scenarija, kostimografije, scenografije, kamere i režije.

- Tako smo, pored glumačkog posla, mogli da saznamo kako je to producentima, snimateljima, scenografima, kostimografima, odnosno ljudima koji nas ne upute u svoj posao, a urade sve za nas - rekla je Mitrakovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana