Ljepote Srpske na slikarskom platnu

Dejan Jovičić
Ljepote Srpske na slikarskom platnu

Srbac - Pejzaž na Bardači je predivan i istinski inspiriše svakog umjetnika da vjerno prenese emocije na slikarsko platno. Kada bih mogao da biram između nekoliko kolonija, uvijek bih prvo izabrao Likovno-ekološku koloniju na Bardači.

Riječi su ovo akademskog slikara Aleksandra Bogdanovića iz Vršca koji vrijedno stvara na 31. sazivu Likovno-ekološke kolonije "Bardača - Srbac".

On je samo jedan od slikara, učesnika kolonije, koji su oduševljeni prirodnim ljepotama koje su ih dočekale u Republici Srpskoj, a kaže da najčešće radi akvarele.

- To je jedna od najljepših slikarskih tehnika. Puna je snage koja posebno dolazi do izražaja u slikanju jezera, šuma i ravnica i predjela kakvi se mogu vidjeti na Bardači - istakao je Bogdanović.

Prvi put na srbačkoj koloniji je i akademski slikar Maja Đokić-Mihajlović iz Beograda koja iza sebe ima 18 samostalnih izložbi u Srbiji i Makedoniji.

- Veoma sam zadovoljna boravkom na Bardači, jer imamo potreban mir, što je uslov za nastanak kvalitetnih dela. U poslednje vreme slikam uljanim bojama na planu, motivi su mi uglavnom reke i jezera. Sada radim sliku na kojoj ću predstaviti sojenice na jezeru Stublaja - kaže Đokić-Mihajlović.

Boje prirode posebno inspirišu magistra slikarstva Beograđanina Milutina Kopanju, koji je više puta bio u ovom prirodnom rezervatu i uvijek mu se iznova vraća.

- U svom ateljeu najčešće oslikavam ptice, leptire i jabuke. Učestvovao sam na mnogim kolonijama u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali bardačka mi uvijek ostane u posebnom sjećanju. Možda iz razloga što sam kao dijete živio u ovim krajevima, jer sam pohađao banjalučku Gimnaziju - kaže Kopanja.

Slikanjem se bavi punih 35 godina, a učestvovao je na dva trijenala svjetskog slikarstva u Osaki i Sofiji.

Na 31. koloniji "Bardača - Srbac" učestvuje 15 slikara iz Poljske, Srbije i Republike Srpske, koji će naslikati po tri umjetnička djela. Izložba nastalih radova biće organizovana 13. jula, kada će biti održan i okrugli sto o temi unapređenja energetske efikasnosti u svrhu očuvanja prirodnih resursa.

Poljska slikarka na ognjištu predaka

Slikarka iz Poljske Edita Koman, koja je takođe učesnik bardačke kolonije, posjetila je ognjište svojih predaka. Njeni djed i baka živjeli su na području srbačke opštine do 1945. godine, odakle su se vratili u Poljsku, pa je ovo bila jedinstvena prilika da obiđe njihovu nekadašnju kuću. Na Bardači stvara i njen zemljak, akademski slikar Mariuš Urban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana